Skip to main content

Ένεση ρευστότητας 900 εκατ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα

21 Δεκεμβρίου η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης και όσων αγόρασαν μέσα στον Νοέμβριο

Μεγάλη ένεση ρευστότητας στην αγορά για τον Δεκέμβριο, με στόχο να «κρατηθεί» η κατανάλωση στο κρισιμότερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Χωρίς τις τακτικές δαπάνες -μισθούς και συντάξεις- η εφάπαξ ενίσχυση ρευστότητας μέσω των επιδομάτων μπορεί να προσεγγίσει και τα 800-900 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πέσει «μαζεμένο» στην αγορά την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, από την οποία προκύπτει ότι τόσο η προκαταβολή του όσο και η πληρωμή όσων εκτός από την αίτηση θα προχωρήσουν και στην αγορά του καυσίμου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου. Λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων φέτος, αλλά και της αύξησης του επιδόματος αναμένεται… κινητοποίηση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι οι τιμές, ειδικά του πετρελαίου θέρμανσης, βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου. Λόγω και της επιδότησης από τα διυλιστήρια (7,5 λεπτά ανά λίτρο, η οποία με τα σημερινά δεδομένα εκπνέει στις 15 Νοεμβρίου) η τιμή λιανικής έχει υποχωρήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα και κάτω από το 1,3 ευρώ, οπότε δημιουργείται ένα επιπλέον κίνητρο για επίσπευση των διαδικασιών αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εκτιμάται ότι τα περισσότερα από τα 300 εκατ. ευρώ, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, θα καταβληθούν με την πρώτη δόση, που είναι προγραμματισμένη, όπως προαναφέρθηκε, για τις 21 Δεκεμβρίου.

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί -και μάλιστα με ξεχωριστή καταβολή- το επίδομα των 250 ευρώ στους συνταξιούχους, αλλά και στους υπόλοιπους δικαιούχους (άτομα με αναπηρία, γονείς με ανήλικα παιδιά που θα πάρουν προσαυξημένο επίδομα τέκνων, μακροχρόνια ανέργους, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.λπ.).

Πρόκειται για μια ενίσχυση ρευστότητας της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ συνολικά, η οποία θα «πέσει» στην αγορά τις ημέρες που θα κορυφώνονται οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Έμμεση ένεση ρευστότητας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο τέλος Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο για τον Ιανουάριο. Για πρώτη φορά, θα φανεί η αύξηση των καθαρών αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε συνολικό επίπεδο, η «ένεση» θα φτάνει περίπου στα 40 εκατ. ευρώ ανά μήνα για ολόκληρο του 2023, καθώς το συνολικό ποσό ανέρχεται κοντά στα 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μόνο για τους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους. Είναι πιθανό, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, να φανεί και η δόση των αναδρομικών που καταβάλλονται στους δικαιούχους συνταξιούχους με αρνητική προσωπική διαφορά.

Η τόνωση της ρευστότητας ενδιαφέρει τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Σε μακροοικονομικό διότι η συγκράτηση της κατανάλωσης, εν μέσω συνθηκών έντονων πληθωριστικών πιέσεων, αποτελεί κεντρικό στόχο προκειμένου να γίνει πράξη η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6% μέσα στο 2022 (ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι δεδομένο ότι θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά βρίσκεται στο τραπέζι).

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο Δεκέμβριος είναι μήνας μαζικών καταβολών για τις φορολογικές υποχρεώσεις: στις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις επιστρεπτέες προκαταβολές, προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ. Όσο περισσότερη ρευστότητα κυκλοφορεί στο σύστημα, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα ο συντελεστής εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων.