Skip to main content

Σάμος: Η τουρκική ακτοφυλακή παρενοχλεί περιπολικό του Λιμενικού (βίντεο)

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρωινές ώρες σήμερα, φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ για να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Νέο σκηνικό προκλητικότητας στο Αιγαίο από την Τουρκία, τη φορά αυτή την Τρίτη, στη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ναυτικά μίλια νότια της Σαμιοπούλας Σάμου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Λιμενικό, πρωινές ώρες σήμερα, φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ για να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Στη συνέχεια, τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Το Λιμενικό δηλώνει πως η τουρκική αυτή ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσε στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.

Οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης Frontex, καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό Frontex για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και σήμερα, από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σκάφος της δύναμης Frontex.

Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί στα παιχνίδια της Τουρκίας

Με αφορμή το περιστατικό στη Σάμο και το ναυάγιο στο στενό του Καφηρέα στην Εύβοια, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε: «Μέσα σε ένα 24ωρο, αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στον θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί, αφετέρου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προκαλεί, εισερχόμενο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο.

Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο».

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά του, σε σχόλιό του για τα νέα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών στην Εύβοια και τη Σάμο, το ΚΚΕ σημειώνει πως «την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε τη γνωστή καραμέλα περί “σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων” και εφαρμογής της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δύο ακόμα ναυάγια ξεριζωμένων σε Εύβοια και Σάμο, με δεκάδες αγνοούμενους, μεγάλωναν την αιματηρή λίστα της τελευταίας περιόδου.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή, δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν “κανονικότητα” οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο Αιγαίο. Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση απεμπλοκή τις χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις που προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων, απαιτώντας εδώ και τώρα την κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και την προστασία του δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους».