Skip to main content

Ναυτικές ασκήσεις από τους Φρουρούς της Επανάστασης στην είσοδο του Περσικού

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, άρχισαν ναυτικές ασκήσεις στα Στενά του Χορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, όπου σταθμεύουν πολεμικά πλοία δυτικών χωρών τα οποία μετέχουν στις επιχειρήσεις του – υπό τις ΗΠΑ – διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ναυτικές ασκήσεις οι οποίες διεξάγονται τακτικά, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά του νησιού Κεσμ, στο νότιο Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε κυρίως μια επίθεση με «πυραύλους υψηλής ακρίβειας» που ερρίφθησαν από την ακτή και ένα ελικόπτερο πάνω στο αντίγραφο ενός αεροπλανοφόρου που παρουσιάστηκε ως αμερικανικό. Ταχύπλοα επιθετικά σκάφη μετείχαν επίσης στην άσκηση, στόχος της οποίας ήταν «να δείξει τη δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης» στην προάσπιση των συμφερόντων του Ιράν στον Κόλπο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν την ευθύνη των ναυτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως εκατοντάδες ταχύπλοα εξοπλισμένα με διάφορους τύπους πυραύλων επιφανείας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και «υποβρύχια τσέπης».

Με ναυτικές δυνάμεις οι οποίες αριθμούν περίπου 20.000 άνδρες και λειτουργούν παράλληλα με τον παραδοσιακό πολεμικό ναυτικό του Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν απειλήσει κατά το παρελθόν να κλείσουν τα Στενά του Χορμούζ, σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το δόγμα άμυνάς της είναι αποκλειστικά αμυντικό.

Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται, ενώ από τη Δευτέρα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ μετέχει στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ι.Κ..

Το πλοίο διασχίζει τη θάλασσα ανοικτά της Σαουδικής Αραβίας για αποστολή περίπου οκτώ εβδομάδων. Στην περιοχή σταθμεύει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον.

Ο 5ος αμερικανικός στόλος σταθμεύει στο Μπαχρέιν, ενώ στο Κατάρ βρίσκεται η διοίκηση του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.