Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επαναλειτουργούν οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες – Στα 100 ευρώ το πρόστιμο

Την επαναλειτουργία των καμερών στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης, με στόχο την απρόσκοπτη κίνηση των αστικών λεωφορείων, την αύξηση της ταχύτητά τους και την αξιόπιστη έτσι εκτέλεση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, γνωστοποιεί με σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός. Οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ σε περίπτωση στάθμευσης εντός λεωφορειολωρίδας, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα απομακρύνεται από την Τροχαία.

Κάμερες διαθέτουν όλες οι λεωφορειολωρίδες στη Θεσσαλονίκη (άξονας Μοναστηρίου – Εγνατία, άξονας Εθνικής Αντιστάσεως – Βασιλίσσης Όλγας – Βασιλέως Γεωργίου, Αγγελάκη, Τσιμισκή, άξονας Αλεξάνδρου Παπαναστασίου – Λεωφόρος Στρατού, Μητροπόλεως, Γεωργίου Παπανδρέου), ενώ «εκτός ενεργοποίησης παραμένουν οι κάμερες στην Εγνατία Οδό, όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής του μετρό», όπως διευκρινίζει ο ΟΑΣΘ.

Οι κάμερες, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εδώ και λίγες ημέρες, καταγράφουν τις παραβάσεις ψηφιακά, μέσω συστήματος ραντάρ, το οποίο θα εντοπίζει τα οχήματα που θα εισέρχονται παράνομα στις λεωφορειολωρίδες. Η επαναλειτουργία τους έγινε από τον ΟΑΣΘ σε συνεννόηση και συνεργασία με την Τροχαία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμαχίας των δύο φορέων για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης, πέραν των λεωφορείων, επιτρέπεται η κυκλοφορία των τουριστικών και σχολικών λεωφορείων, των δικύκλων, των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου φέτος, επιτρέπεται και η κυκλοφορία των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο, αρκεί να μεταφέρουν επιβάτη και η στάση για επιβίβαση ή αποβίβαση να γίνεται στις ειδικές εσοχές.

Σε περίπτωση που το ταξί δεν μεταφέρει επιβάτη, δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στις λεωφορειολωρίδες από τις 6.30 μέχρι τις 9.30 το πρωί και από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Οι λεωφορειολωρίδες, σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 6.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, με εξαίρεση τη λεωφορειολωρίδα επί της Γ. Παπανδρέου, η οποία λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ.

«Χρηματοδοτήσαμε την επαναλειτουργία των καμερών, συνεργαζόμαστε αρμονικά με την Τροχαία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε “καθαρές” και λειτουργικές λωρίδες για τα λεωφορεία. Παρακαλώ τους πολίτες, τους οδηγούς, να μην μπαίνουν, πολύ περισσότερο να μην παρκάρουν μέσα στις λωρίδες των λεωφορείων, για να εξασφαλίσουμε γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών στους προορισμούς τους» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης.

«Κάθε συνεργασία, όταν γίνεται καλόπιστα και με τους κατάλληλους ανθρώπους που έχουν κοινά οράματα, αποδίδει. Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα τη διεύθυνση Τροχαίας, ήταν από τις προτεραιότητές μου το να αποκατασταθούν οι κάμερες που αστυνόμευαν την κίνηση στον λεωφορειόδρομο. Αισθανόμουν άσχημα να βλέπω ασυνείδητους οδηγούς να κινούνται μέσα στον λεωφορειόδρομο, χωρίς να λογαριάζουν τους υπόλοιπους, με έπαρση και εγωισμό, λες και οι άλλοι που πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους είναι ανόητοι και αυτοί οι έξυπνοι. Ήρθε η ώρα για να τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι, όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τους έρθουν οι ειδοποιήσεις για να παραλάβουν τις κλήσεις τους» αναφέρει ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θωμάς Γέρμανος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ