Skip to main content

«Χαμόγελο Παιδιού»: Νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα – Συνεργασία με υπουργείο Υγείας & ΕΚΠΑ

Με μια ιδιαίτερα ευγενική προσφορά, η Δήμητρα Τουλγερίδη συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της αποστολής του «Χαμόγελου του Παιδιού». Η νέα, υπερσύγχρονη Κινητή Ιατρική Μονάδα που δώρισε αποτελεί ένα κρίσιμο όπλο που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Οργανισμός στην καθημερινή του μάχη για τη διάσωση παιδιών και βρεφών.

Η νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα εγκαινιάστηκε σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη. Το παρών έδωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος. Στην τελετή συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πεντέλης Ευσταθία Κατοίκου κι ο παιδοαναισθησιολόγος και εθελοντής του «Χαμόγελου» Κωνσταντίνος Πατρής, το παιδί του οποίου χρειάστηκε στο παρελθόν να διακομιστεί με ασθενοφόρο του Οργανισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Νέας Κινητής Ιατρικής Μονάδας για Νεογνά και Παιδιά, που αποκτήθηκε από την δωρεά της κας Τουλγερίδη, στη μνήμη του συζύγου της Ανδρέα.

Στο πλαίσιό της, ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον υπουργό Υγείας Θ.  Πλεύρη, καθώς και με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλο, στη βάση του Προγράμματος Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε αναλυτικά το έργο του Οργανισμού, καθώς και τους άξονες στους οποίους δραστηριοποιείται. Τόνισε τη σημασία της ενεργής υποστήριξης από την Πολιτεία μέσω της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που ασθενούν να έχουν την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη καθώς και ποιότητα ζωής.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με τους μαθητές – εθελοντές του Δικτύου Μαθητικού Εθελοντισμού YouSmile, που στέκονται στο πλευρό των παιδιών ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μέσω της Δράσης της Δημιουργικής Απασχόλησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι Υπουργοί που βρίσκονται μπροστά σας πρέπει κανονικά να είναι αμήχανοι, γιατί πολλά πράγματα που πρέπει να τα κάνει η Πολιτεία, τα προσφέρετε όλοι εσείς, που σε άλλες συνθήκες οι Δράσεις σας, θα έπρεπε να ήταν θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας. Γι’ αυτό το λόγο αισθάνομαι ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι μέσα στον βραχίονα που είναι και το υπουργείο Υγείας. Το πρώτο Σύμφωνο Συνεργασίας το υπογράψαμε στα γραφεία σας, και ήθελα εγώ να γίνει έτσι και να έρθω εκεί για να δείξω τον σεβασμό της Πολιτείας απέναντι στο έργο σας. Το δεύτερο το υπογράφουμε σήμερα εδώ. Τα Σύμφωνα μπορεί να μη λύνουν αμέσως ένα πρόβλημα, αποτυπώνουν όμως μια πολιτική βούληση, που μετά πρέπει να γίνει πράξη και να υλοποιηθεί. Πλέον το νομοθετικό πλαίσιο για την Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία υπάρχει, έχουμε συνεργασίες και ανθρώπους που θέλουν να την υλοποιήσουν, Το αποτέλεσμα όμως θα έρθει όταν μπορέσει όλα αυτά να τα δει ο πολίτης. Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα σας και να σας λύνουμε προβλήματα».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Οργανισμός παρείχε ιατρική υποστήριξη σε 5.757 παιδιά, ενώ 1.146 παιδιά και νεογνά διακομίσθηκαν πανελλαδικά από τον στόλο που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ.  

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην υπογραφή του Συμφώνου, υπό το πρίσμα της αλληλοϋποστήριξης και της αρωγής του ιδρύματος εκπαίδευσης στο έργο του Οργανισμού: «Η διαφοροποίηση μεταξύ σύγχρονων και μη σύγχρονων κρατών κρίνεται στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων. Ακριβώς αυτήν ανάγκη και κενό, έρχεται να καλύψει η συνέργια που ξεκινάει σήμερα. Η σημερινή προσπάθεια και η δωρεά κατέστησε δυνατή την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης. Ως Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η συνεργασία που ξεκινά, να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επ’ ωφελεία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους».

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην αναγνώριση προσφοράς και έργου, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού να προχωρά σε τρεις εξαιρετικά σημαντικές βραβεύσεις:

  • της δωρήτριας της Κινητής Μονάδας κας Τουλγερίδη για τη σημαντική συνεισφορά της στο έργο του Οργανισμού
  • της Ελληνικής Αστυνομίας και της Άμεσης Δράσης, για το δύσκολο έργο το οποίο φέρουν καθημερινά εις πέρας καθώς και για την αγαστή συνεργασία στον τομέα των Εξαφανίσεων Παιδιών και Ενηλίκων κι όχι μόνο
  • της μητέρας – ηρωίδας Άννας Παπαλώτου, η οποία έχοντας την υποστήριξη του Οργανισμού και μέσω του Προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, φροντίζει σε 24ωρη βάση την κόρη της Μαρία.