Skip to main content

Απειλεί σπίτια η πυρκαγιά στα Μέγαρα – Μόνο μικρές εστίες γύρω από την Πεντέλη

Κοντά σε διάσπαρτες κατοικίες είναι οι φλόγες στη νέα πυρκαγιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης στο Λεκανοπέδιο, τη φορά αυτή στη Δυτική Ατττική, με αφετηρία στις 13:41 από αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων.

Υπό βοριάδες έντασης έως και 7 μποφόρ, μάχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα δίνουν 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, επτά αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Νωρίτερα, μέσω του 112, όσοι βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέικα, κλήθηκαν να τον εκκενώσουν με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

Ήδη από τις 14:35, με ανάλογη εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι κάτοικοι του οικισμού Ζάχουλη, απομακρύνθηκαν προς Αλεποχώρι.

Με εντολή αρχηγού ΠΣ, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

H κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Ε.Ο. Μεγάρων-Αλεποχωρίου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώυμη οδό προς Άνω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμης οδού προς τον οικισμό Πευκενέα.

Στην Πεντέλη

Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι από νωρίς το μεσημέρι η εικόνα στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση και μόνο μικρές εστίες σε Διώνη και Δασαμάρι, ακόμα πιο μικρές σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ.

Στο Μαρκόπουλο

Στο μεταξύ, άμεσα κατάφεραν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό μερικό έλεγχο άλλο ένα πύρινο μέτωπο στην Ανατολική Αττική, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Ελέγχεται μερικώς και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγορτοδασική έκταση στην περιοχή Τολοφώνος Φωκίδας, από 20 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ετπά οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, το τελευταίο 24ωρο (από 07:00) εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Και για αύριο, Πέμπτη, «ηχεί» το «καμπανάκι» της ΓΓΠΠ για πολυ υψηλό ή υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

naftemporiki.gr