Skip to main content

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη – Έχουν καεί σπίτια στο Ντράφι

Μαίνεται η πύρινη κόλαση στην Πεντέλη όπου από το απόγευμα της Τρίτης ξέσπασε φωτιά που με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων ξέφυγε και επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να καούν σπίτια στο Ντράφι.

Εκκενώθηκαν τέσσερις περιοχές (Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι), όπως και το Παίδων αλλά και το Αστεροσκοπείο. 

Προς την Παλλήνη κινείται το πύρινο μέτωπο.

Πάνω από 420 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες έχοντας ως αντίπαλο τους τα μποφόρ. Στη μάχη της πυρόσβεσης και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς.

Το χρονικό

Η φωτιά στην Πεντέλη ξεκίνησε από άγνωστους ακόμα λόγους στις 17:20 και πολύ γρήγορα άρχισε να επεκτείνεται αφού εκείνη την ώρα οι άνεμοι που έπνεαν έφταναν τα οκτώ μποφόρ. Παρά την άμεση αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας, δεν κατέστη δυνατό να οριοθετηθεί το μέτωπο, το οποίο μάλιστα χωρίστηκε στα δύο.

Ούτε οι ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και τα ελικόπτερα δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις φλόγες που πλησίαζαν τα σπίτια, με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να λαμβάνουν μήνυμα ετοιμότητας από το 112.

Στις 19:00 οι κάτοικοι στο Ντράφι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή προς την Παλλήνη, αφήνοντας τα σπίτια τους αφού η πύρηνη λαίλαπα είχε αρχίσει να γίνεται απειλητική.

Μια ώρα αργότερα, στις 20:00 το ίδιο μήνυμα έλαβαν η κάτοικοι της Ανθούσας, αφού οι φλόγες είχαν φτάσει στην περιοχή τους, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εντολή εκκένωσης έλαβαν και οι κάτοικοι σε Διώνη, Δασαμάρι.

Σπίτια στις φλόγες στο Ντράφι

Την ώρα εκείνη, οι φλόγες είχαν ήδη μπει στο Ντράφι και άρχισαν να καίνει σπίτια αλλά και αυτοκίνητα στα βόρεια της περιοχής. Άγνωστο παραμένει ακόμα πόσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς, κάτι που πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί με τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Εκκενώθηκαν Παίδων και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Λίγο μετά τις 21:00 ο διευθυντής του νοσοκομείου Παίδων στο Νταού Πεντέλης διέταξε την μεταφορά του προσωπικού (19 άτομα) και των παιδιών (36) που νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. 21 παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

«Όταν έφευγα από το σημείο, οι φλόγες καβαλούσαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Δεν έχω όμως εικόνα για σπίτια» πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι οι άνεμοι θα υποχωρήσουν προς το βράδυ, ωστόσο από τις 03.00 με 04:00 το πρωί αναμένονται εκ νέου ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν ακόμα και τα 6 μπροφόρ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ριπές ανέμου παραμένουν.

Στη μάχη και δυνάμεις του στρατού

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν, όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), μέχρι στιγμής, με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης, και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Η συνδρομή της Αστυνομίας

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Σε ετοιμότητα Θριάσιο και Γεννηματάς 

Σε ετοιμότητα τέθηκαν τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στη μάχη ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι