Skip to main content

Συντριβή Antonov: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού και ανάσυρσης σορών – Δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στο σημείο συντριβής του Antonov, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση σχετικά με το δυστύχημα. Όπως είπε ήδη έχει ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπιστεί μία ακόμη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπολοίπων μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης με τη συμμετοχή ειδικού προσωπικού του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβεστών για τη δημιουργία οδών ασφαλους διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης. 

Τις έρευνες συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, ενώ όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον στην περιοχή του δυστυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όλο το βράδυ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Περιβάλλοντος καθώς και με την ανεξάρτητη αρχή Διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων για τον καλύτερο συντονισμό και την συλλογή πληροφοριών σχετικά με το περιστατικό. 

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του νωρίτερα ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης είχε αναφέρει πως έξι σοροί έχουν εντοπιστεί από drone. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου, η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτό είναι, όπως δήλωσε, το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ που μετέβη στην περιοχή από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την περισυλλογή των σορών του οκταμελούς πληρώματος του αεροσκάφους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη μπει στο πεδίο. Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστάσιμης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για το λόγο αυτό δεν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Στο μεταξύ, τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Παγγαίου δίνουν αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση σε σημεία των οικισμών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ