Skip to main content

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιφέρειες – «Στάχτη» σχεδόν 15.000 στρέμματα στο Ρέθυμνο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή, σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, και σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Καλλιθέα Αχαΐας

Σε εξέλιξη παραμένει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Καλλιθέα της Πάτρας, χωρίς όμως, όπως αναφέρεται, να υπάρχει ενημέρωση ότι χειροτερεύει εικόνα της πυρκαγιάς. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί ότι κινδυνεύει κάποια κατοικημένη περιοχή, καθώς η φωτιά βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού.

Πάντως στην περιοχή θα επιχειρούν καθ΄ όλη τη διάρκεια τη νύχτας περισσότεροι από 120 πυροσβέστες, με περίπου 35 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Ρέθυμνο: Σχεδόν 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά που κατακαίει από το μεσημέρι της Πυροσβεστικής στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo, δημοσίευσαν δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει – όπως αναφέρουν- το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. «Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7».