Skip to main content

Ν. Τζανάκης: «Βλέπει» παρατεταμένη κορύφωση που θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο

Εκτόξευση των κρουσμάτων και αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία κατέγραψε χθες η χώρα με πολλούς επιστήμονες να μη βλέπουν άμεση αποκλιμάκωση του 6ου κύματος.

Συγκεκριμένα η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 30.588 κρούσματα (25.566 νέα + 5.022 επαναλοιμώξεις) σε 202.735 τεστ με θετικότητα 12,6% και σύνολο λοιμώξεων 3.755.074. Σε υψηλά επίπεδα ήταν και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στις 309, ωστόσο χωρίς να αυξηθούν οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι είναι στους 98. Οι απώλειες ήταν 19 με το σύνολο των θανάτων να φτάνει τις 30.349.

Πάντως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα, κάνοντας λόγο για πάνω από 50.000 ημερησίως. «Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως», πρόσθεσε.

Όσον αφροά την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.

Για τη χορήγηση 4η δόσης επανέλαβε ότι είναι ισχυρή η σύσταση για τους άνω των 60, ενώ για άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών ανέφερε ότι  θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους γιατί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, εξέφρασε την αντίθεσή του απαντώντας το εξής: «Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δε νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους». 

Από την άλλη ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε χθεσινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας.