Skip to main content

Citigroup: Στο 50% οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση

Η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να περιέλθει σε ύφεση πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citigroup.

Οι κρίσεις της προσφοράς συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και να μειώνουν την ανάπτυξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τώρα δυναμικά τα επιτόκια και η καταναλωτική ζήτηση για αγαθά αμβλύνεται, ανέφεραν σε έκθεσή τους την Τετάρτη οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Νέιθαν Σιτς.

«Η εμπειρία της ιστορίας δείχνει ότι ο αποπληθωρισμός συχνά επιφέρει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και βλέπουμε τη συνολική πιθανότητα ύφεσης να πλησιάζει τώρα το 50%», έγραψαν οι οικονομολόγοι. «Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί ακόμη να σχεδιάσουν τις ήπιες – ή «μαλακές» – προσγειώσεις που ενσωματώνουν στις προβλέψεις τους, αλλά αυτό θα απαιτήσει κλιμάκωση της προσφοράς και τη ζήτηση να παραμείνει ανθεκτική».

Η Citigroup βλέπει τώρα την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται κατά 3% φέτος και 2,8% το 2023.

Τον Μάιο, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη οδεύει σε ύφεση.

Η κ. Φρέιζερ εκτίμησε ότι μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, έχουν αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη σε μια σημαντική ύφεση, ακόμη και όταν άλλα μέρη του κόσμου δείχνουν κάποια σημάδια ανθεκτικότητας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται ακριβώς στη μέση των καταιγίδων από τις αλυσίδες εφοδιασμού, από την ενεργειακή κρίση και προφανώς ακριβώς την εγγύτητα σε ορισμένες από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία», είπε στο CNBC.

Ερωτηθείσα εάν αυτοί οι παράγοντες την άφησαν πεπεισμένη ότι η Ευρώπη θα βιώσει ύφεση, απάντησε: «Ναι».

naftemporiki.gr