Skip to main content

Πρωτοδικείο Αθηνών: Αναβολή πέτυχε η ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Πέτυχε τελικά η ΔΕΗ την αναβολή της εκδίκασης των συλλογικών αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι καταναλωτικές ενώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, με την νέα εκδίκαση να ορίζεται για τις 6 Ιουλίου,

 Από το πρωί οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων έδιναν μάχη στο Πρωτοδικείο Αθηνών να μην γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας με την αιτιολογία της  επικείμενης απόφασης από τον Άρειο Πάγο, όπου έχει προσφύγει  για να κριθεί το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής  με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Η ειδική επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου για το παραδεκτό του αιτήματος θα συνεδριάσει στις 14 Ιουνίου.

Ωστόσο, ακόμα συζητείται το αίτημα προσωρινής διαταγής για την απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν τη ρήτρα  μέχρι να εκδικαστούν οι αγωγές, αίτημα που επίσης απορρίπτουν οι δικηγόροι της ΔΕΗ.

Οι δικηγόροι των καταναλωτών επικαλέστηκαν μαρτυρία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν δεκάδες αιτήματα διακοπής ρεύματος ακόμα και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Το αίτημα για πιλοτική δίκη, που έχει καταθέσει η ΔΕΗεφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα, η οποία αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα