Skip to main content

Τι είπε ο Πρωθυπουργός, τι ζήτησαν οι αγρότες

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Διαρκή διάλογο εντός του πλαισίου των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα στις 13 του περασμένου Ιουλίου και μόνιμη αντιπροσωπεία διαλόγου από πλευράς των αγροτών πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άμεσες λύσεις εδώ και τώρα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που προσήλθαν, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται δεν ικανοποιήθηκαν από τις κυβερνητικές προτάσεις, χωρίς  να τις απορρίπτουν.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσήλθε στη συνάντηση με τη γνωστή πρόταση για κλιμακωτές εισφορές και τη διατήρηση του ΟΓΑ, τουλάχιστον έως το 2021, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών.    

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι ικανές να τους κάνουν να αποσύρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, ενώ η συνέχεια των κινητοποιήσεών τους θα παιχτεί από αύριο Τρίτη στα μπλόκα, όπου θα λάβουν χώρα οι γενικές συνελεύσεις.

Οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα που δεν προσήλθαν σήμερα στο Μαξίμου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναφορικά με το αίτημά τους για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα αύριο, κυβερνητικά στελέχη απαντούν πως «σήμερα ήταν το ραντεβού για όποιον ήθελε να συμμετάσχει στον διάλογο».

Με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν έρθει στην Αθήνα, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει για πολύ τους αγρότες, αφού «καίγεται» να τελειώσει με ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αν είναι δυνατόν μέχρι το Πάσχα των Καθολικών στις 28 Μαρτίου.

Με βάση τα παραπάνω, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί ο διάλογος -μεταξύ αγροτών και υπουργού- ώστε να περάσουν στο νομοσχέδιο οι κυβερνητικές προτάσεις.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να λήξουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς και στα τελωνεία, όχι μόνο διότι οι άλλοι μισοί αγρότες δεν προήλθαν καν στον διάλογο, αλλά και γιατί εκείνοι που ήρθαν δεν έφυγαν ικανοποιημένοι από αυτόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προσήλθαν σήμερα στο Μαξίμου με επεξεργασμένη πρόταση για αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και όπως είπαν στον κ. Τσίπρα σ’ αυτή την περίπτωση «θα μπορούσε να γίνει δεκτή μια αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα δαπάνης για την ασφάλιση».

Αν πλάι σε αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση διατηρήσει τον ΟΓΑ και παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη πενταετία, τότε αυτά είναι ικανές συνθήκες για να γυρίσουν στα χωράφια τους.