Skip to main content

Άρση μέτρων: Αναστολή πιστοποιητικών από την 1η Μαΐου, κατάργηση self test στα σχολεία

Οδικό χάρτη χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Όπως ανακοίνωσε, από 1η Μαΐου έως 31/8/2022 αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστους και ανοιχτούς. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Έως 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με ΚΥΑ.

Από την 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία. Η επιστροφή μετά τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από την 1η Μαΐου θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εργασιακούς χώρους.

Από την 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου 2022 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Το Πάσχα θα ισχύσουν τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, «μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

naftemporiki.gr