Skip to main content

Ιράν: Σε ψήφο κατά των «εξτρεμιστών» καλούν οι πρώην πρόεδροι Χαταμί και Ραφσατζανί

Οι πρώην πρόεδροι του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί (μεταρρυθμιστής) και Ακμπάρ Χασεμί Ρασφαντζανί (μετριοπαθής) κάλεσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά την Παρασκευή υπέρ των μεταρρυθμιστών υποψηφίων και έτσι «να φράξουν τον δρόμο στους εξτρεμιστές».

Οι Ιρανοί καλούνται στις κάλπες σε διπλή ψηφοφορία για την ανανέωση του Κοινοβουλίου και της Συνέλευσης των Ειδικών. Και στα δύο σώματα επικρατούν οι συντηρητικοί.

«Μετά το πρώτο βήμα και την επιτυχία στις προεδρικές εκλογές του 2013 (νίκη του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ρουχανί), ο συνασπισμός αρχίζει το δεύτερο βήμα για τις βουλευτικές εκλογές», δηλώνει ο κ. Χαταμί σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

«Με τον συνασπισμό, τον οποίο χαιρετίζουμε, μεταξύ των μεταρρυθμιστών και άλλων δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για το κοινοβούλιο και ένα για τη Συνέλευση των Ειδικών. Προτείνω να τα αποκαλούμε “ψηφοδέλτια ελπίδας”», προσθέτει ο κ. Χαταμί, ο οποίος καλεί τους εκλογείς να ψηφίσουν υπέρ του συνόλου των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια αυτά.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται τον πρώην πρόεδρο Χαταμί ή να δημοσιεύουν φωτογραφία του, καθώς εκείνος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη για υποστήριξη του κινήματος αμφισβήτησης το 2009, μετά την επίμαχη επανεκλογή του συντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Σε ξεχωριστό μήνυμά του, ο πρώην πρόεδρος Ραφσαντζανί κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ των ψηφοδελτίων του συνασπισμού των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών «για να φράξουν τον δρόμο στους εξτρεμιστές».

Οι κ.κ. Ραφσαντζανί και Ρουχανί είναι υποψήφιοι για τη Συνέλευση των Ειδικών, θρησκευτικό όργανο αρμόδιο για τον διορισμό και ενδεχομένως την καθαίρεση του ανώτατου ηγέτη, από την οποία θέλουν να δουν να απομακρύνονται οι πιο συντηρητικές προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρός της, αγιατολάχ Μοχαμάντ Γιαζντί.

Ήδη το 2013, οι κ.κ. Χαταμί και Ραφσαντζανί είχαν ρίξει όλο τους το βάρος για να στηρίξουν τον κ. Ρουχανί. Είχαν ζητήσει από τον τότε μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ να αποχωρήσει από τη διαδικασία υπέρ της ενότητας μεταξύ μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών, όπως και έγινε.

Ο Χασάν Χομεϊνί, εγγονός του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του οποίου η υποψηφιότητα απορρίφθηκε για τη Συνέλευση των Ειδικών, κάλεσε τους εκλογείς να ψηφίσουν μαζικά. «Δεν πρέπει να αψηφούμε τις εκλογές για κανένα λόγο. Όλοι όσοι έχουν αντιρρήσεις και παράπονα θα μπορούν να διαμαρτυρηθούν αργότερα. Αλλά αυτή την εβδομάδα πρέπει να επιλέξουμε να είμαστε πιο ενωτικοί», είπε.