Skip to main content

Επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ για θανάτους εκτός ΜΕΘ ανάβει φωτιές

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected] 

Επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ που δείχνει ότι πάνω από 16.000 ασθενείς που πέθαναν εκτός ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας ήταν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους περίπου 5 ημέρες, έδωσε στη δημοσιότητα ο Νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ &  μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Ο κ. Παπανικολάου ανέβασε στα social media το αποκαλυπτικό έγγραφο το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδρου του Θεοκλή Ζαούτη και τεκμηριώνει χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους ασθενών της πανδημίας και για την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ προς εξυπηρέτηση ολιγάριθμων πανεπιστημιακών μεγαλοκαθηγητών.

Το έγγραφο που εντοπίστηκε αρχικά από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει επίσης ότι «η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ήταν 4,7 μέρες».

Όπως λέει ο κ. Παπανικολάου σε αυτό το έγγραφο ο ΕΟΔΥ ομολογεί επίσημα πως μέχρι την 1/3/22 οι ασθενείς της πανδημίας που πέθαναν εκτός ΜΕΘ ήταν 16.519 και πως ο μ.ο. παραμονής διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες ήταν 4,7 μέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου ο αριθμός των θανάτων αυτών αντικατοπτρίζουν πάνω από το 60% των συνολικών θανάτων «Είναι ένας τεράστιος αριθμός κατά τη γνώμη μου» επισημαίνει και συμπληρώνει. Αυτό που θέλουμε να γνωρίζουμε είναι πόσοι ασθενείς έχουν καταλήξει διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και πόσοι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες  νοσηλείας πριν προλάβουν να διασωληνωθούν. Από την έναρξη της πανδημίας ζητάμε επίμονα αυτά τα στοιχεία και το υπουργείο δεν τα έδωσε ποτέ.  

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία ωστόσο, δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί αδικαιολόγητοι θάνατοι όσον αφορά και τους διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και όσους νοσηλεύθηκαν σε απλές κλίνες που δεν πρόλαβαν να διασωληνωθούν για δύο λόγους. Πρώτον λόγω τραγικής υποστελέχωσης καθώς είχες δύο νοσηλευτές στη βάρδια μέσα μια πτέρυγα που μπορούσε να φτάσει ακόμα και στους 100 ασθενείς, χωρίς την παρουσία των συγγενών για ευνόητους λόγους. Και ο δεύτερος λόγος είναι οι εντολές που δίνονται από τις διοικήσεις ότι σε αυτές τις πτέρυγες επιτρέπεται να εφημερεύουν ιατροί άσχετων ειδικοτήτων, όπως ψυχίατροι, γυναικολόγοι και οφθαλμίατροι. Και αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις» τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Η δεύτερη παράγραφος του εγγράφου είναι πιο σημαντική σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, καθώς εκεί αναφέρει ότι από την στιγμή που ένας ασθενής έχει πνευμονία και διασωληνώνεται διότι δεν μπορεί να ανασάνει χωρίς υποστήριξη αναπνοής και αυτόματα οι γιατροί καταθέτουν αίτημα στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας για μεταφορά του σε ΜΕΘ μεσολαβούν κατά μέσο όσο 4,7 ημέρες.

Το έγγραφο αυτό κατά τη γνώμη του επιβεβαιώνει και τα ευρήματα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα (όπου αναφερόταν ότι όσο αυξάνονται οι εισαγωγές αυξάνονται οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ) η οποία προκάλεσε όπως λέει μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση αφού την υπέγραφε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Να θυμίσουμε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2021 για την κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ η ΟΕΝΓΕ κατέθεσε μηνυτήρια καταγγελία στην Εισαγγελία Αθηνών.  

Ωστόσο, το πρόβλημα των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ διαιωνίζεται. Σύμφωνα με καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ το 2017 επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού δεκάδες ασθενείς περίμεναν στην αναμονή για κλίνη ΜΕΘ. ο υπουργός Υγείας τότε είχε σε συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΟΕΝΓΕ και (ΕΙΝΑΠ) στα μέσα Ιουνίου, είχε αναφερθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει άμεσα 750 μόνιμες θέσεις νοσοκομεικαών ιατρών. 

Η επίσημη απάντηση του υπουργού Υγείας 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε στις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ: «Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Το ίδιο κάνει και τώρα με αλχημείες για τους θανάτους από Covid-19 εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ παρουσιάστηκαν στη Βουλή στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να μην έχει ούτε ως ομιλητή τον κ. Πολάκη. Μετά το φιάσκο της επερώτησης από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται ότι ο κ. Πολάκης ανέλαβε χρέη Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλή ανάγνωση των πρακτικών παρατίθενται όλες οι απαντήσεις που έδωσα στη Βουλή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Όσον αφορά την αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ το 12μηνο 03/21- 02/22 ο μέσος όρος αναμονής ήταν 30 ώρες.

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ  (προφανώς γνωρίζει ότι όποιος εισάγεται στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εισαχθεί αυτομάτως σε ΜΕΘ) και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και τα στοιχεία των θανάτων εκτός ΜΕΘ που αναφέρει είναι τα ίδια που έχω δώσει κι εγώ.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που έδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία, γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη και ότι σε διάρκεια λίγων μηνών έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν απέναντι».