Skip to main content

Euroferry Οlympia: Φωτιά και σκοτάδι, σταμάτησαν τις έρευνες

Η άνοδος των θερμικών φορτίων, οι πυκνοί καπνοί και το σκοτάδι ανάγκασαν τους δύο εναέριους διασώστες και τους 4 πυροσβέστες να σταματήσουν για απόψε τις έρευνες για  αγνοούμενους μέσα στο φλεγόμενο  Euroferry Olympia.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι επιχειρήσεις αναμένεται να επαναληφθούν από τους άνδρες της ΕΜΑΚ, ωστόσο οι προσπάθειες κατάσβεσης θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο.

Στην περιοχή αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, ενώ  12 είναι τελικά -σύμφωνα με την Πυροσβεστική -οι αγνοούμενοι,μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Νωρίτερα άνδρες της ΕΜΑΚ , κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δύο άτομα: έναν Αφγανό μετανάστη που δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα επιβατών και έναν Βούλγαρο οδηγό.

 Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι επρόκειτο για δύο οδηγούς  

Οι δύο άνδρες  μεταφέρθηκαν με την βοήθεια Super Puma στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού που εισέπνευσαν, ο ένας φέρεται να διασωληνώθηκε.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Νέα ανακοίνωση του Όμίλου Grimaldi

Ο Όμιλος Grimaldi ενημερώνει ότι αργά το απόγευμα σήμερα οι ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης κατόρθωσαν να βρουν και να παραλάβουν δύο επιβάτες από το Euroferry Olympia, στο οποίο ήταν εγκλωβισμένοι.

Πρόκειται για πολίτες βουλγαρικής και αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για ιατρικούς ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του πλοίου, χάρη στις διαρκείς προσπάθειες των ομάδων πυρόσβεσης, η φωτιά είναι τώρα υπό έλεγχο, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται.

Η διοίκηση του Ομίλου εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στις ιταλικές και τις ελληνικές αρχές, οι οποίες ενεπλάκησαν στις διαδικασίες διάσωσης.