Skip to main content

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Ώρες αγωνίας – 11 αγνοούμενοι, δύο εγκλωβισμένοι

Έντεκα είναι τελικά τα άτομα που αγνοούνται – σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα- μετά από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia, ανοιχτά της Ηγουμενίτσας. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι τρεις Έλληνες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας, ενώ αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες διάσωσης δύο αλλοδαπών οδηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, όπου θα επιχειρήσουν να τους προσεγγίσουν άνδρες της ΕΜΑΚ. Βάσει των νεότερων στοιχείων 278 άτομα έχουν διασωθεί.

Στο λιμάνι άρχισαν να φτάνουν λίγο μετά τις 9.30 οι πρώτοι από τους επιβαίνοντες, που είχαν επιβιβαστεί σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη για να απομακρυνθούν από το φλεγόμενο πλοίο. Σημειώνεται ότι στο σημείο είχαν σπεύσει τρία ασθενοφόρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί 278 άτομα, στα οποία  συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.  

Δέκα άτομα στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Δέκα άτομα που επέβαιναν στο πλοίο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πρόκειται για εννέα άνδρες και μία γυναίκα, στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

«Οι έξι από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας.

Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή  με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση  των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια» αναφέρει το Νοσοκομείο.

Grimaldi: 13 αγνοούμενοι – Εντοπίστηκαν 5 επιβάτες

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τον Όμιλο Grimaldi, «οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος που εκκένωσαν το Euroferry Olympia, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην Κέρκυρα.

Αφού υπεβλήθησαν σε ελέγχους από τις ελληνικές αρχές, έλαβαν βοήθεια και διαμονή σε ξενοδοχείο από τον Όμιλο, ενώ αναμένεται το πράσινο φως από τις αρχές για να προχωρήσει η μεταφορά τους στις κατοικίες τους.

Μετά από έλεγχο στους επιβάτες και το πλήρωμα που εκκένωσαν στην Κέρκυρα, παρατηρήθηκε ότι 13 άνθρωποι αγνοούνται. Την ίδια ώρα, πέντε εκ των επιβατών έχουν εντοπιστεί επί του πλοίου και ξεκίνησαν αμέσως επιχειρήσεις περισυλλογής και διάσωσης, με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εργασίες ανάκτησης του πλοίου με τη χρήση ειδικευμένων ρυμουλκών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαρροές καυσίμου ή άλλου είδους περιβαλλοντική ζημιά.

Για τις εργασίες διάσωσης, ο Όμιλος απευθύνθηκε και όρισε αμέσως την ολλανδική εταιρεία,  SMIT Salvage, μία παγκόσμια ηγέτιδα σε διασωστικές επιχειρήσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Euroferry Olympia υπεβλήθη σε “Επιθεώρηση των Λιμενικών Αρχών” (Port State Control), η οποία είχε θετικό αποτέλεσμα. Το πλοίο υπόκειται σε ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρχές, όπως απαιτείται από τη διεθνή νομοθεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Το χρονικό

Το πλοίο, με σημαία Ιταλίας, εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα-Πρίντεζι και πέρα από τα 290 άτομα, μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα, καθώς και 32 οχήματα που συνόδευαν τους επιβάτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Όμιλος Grimaldi, στις 04:12 (τοπική ώρα) ο κυβερνήτης του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά του ομίλου με την πληροφορία ότι προκλήθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3. Το πλήρωμα του πλοίου επενέβη για να σβήσει τη φωτιά, ενώ ο κυβερνήτης και το προσωπικό, μέσω της ομάδας έκτακτης ανάγκης, ειδοποίησαν τις αρχές και έλαβαν μέτρα για να διαχειριστούν το περιστατικό.

Για την ασφάλεια των παρευρισκομένων, ο κυβερνήτης αποφάσισε να εγκαταλείψουν το πλοίο. 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών

«Κοιμόμασταν και μας φώναξε το πλήρωμα να ξυπνήσουμε και να βγούμε στο κατάστρωμα. Επικρατούσε πανικός. Υπήρχε πολύς καπνός και γρήγορα η κατάσταση έγινε αποπνικτική» ανέφερε επιβάτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι γρήγορες αντιδράσεις του πληρώματος απέτρεψαν τα χειρότερα, σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη στον ΣΚΑΪ. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν» τόνισε ο επιβάτης του πλοίου. «Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» ανέφερε.

«Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν… Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα, φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» δήλωσε επιβάτης. 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στη θαλάσσσιο περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο έσπευσαν από νωρίς το πρωί 4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, δύο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή κατέπλευσε και η φρεγάτα Ύδρα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα. Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού και λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με την Grimaldi δεν υπάρχει καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα του πλοίου. 

Την επιχείρηση κατάσβεσης αλλά και διάσωσης του πλοίου έχει αναλάβει η ολλανδική Smit Salvage που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Οι Ολλανδοί συνεργάζονται ήδη με ελληνική κοινοπραξία Med Tugs, και το ρυμουλκό ναυαγοσωστικό σκάφος Alexander.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Ιω. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό από την πρώτη στιγμή και έδωσε άμεσα εντολή για την κινητοποίηση κάθε μέσου για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων

Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

naftemporiki.gr