Skip to main content

Μ. Γκάγκα: Μπαίνουμε σε μία κανονικότητα με προσοχή – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Την εκτίμηση ότι «από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως «μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, με προσοχή».

«Πάμε σε μια σταδιακή χαλάρωση. Χρειάζεται να βρούμε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως παρατήρησε διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ύφεση της πανδημίας, αλλά «πρέπει να έχουμε το νου μας». Διευκρίνισε ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κορωνοϊός ή ότι δεν θα χρειαστούμε εμβόλιο το Σεπτέμβριο.

Για τις μάσκες είπε ότι σε κλειστούς χώρους ή στα ΜΜΜ ίσως να μην τις βγάλουμε, αλλά σε ανοιχτούς χώρους και εστίαση θα τις «πετάξουμε».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό είπε ότι συζητείται το αν θα γίνεται κάθε χρόνο, αν γίνει ενδημική γρίπη ο ιός, όμως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Για τα πιστοποιητικά για όσους έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου είπε πως δεν έχουν ημερομηνία λήξης για την ώρα.

Σχετικά με τα φάρμακα, ανέφερε ότι έχουμε ξεπεράσει τις 1.600 αιτήσεις και τα περισσότερα έχουν παραδοθεί. Τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της χορήγησής τους θα τα έχουμε σε 3 εβδομάδες. Επιπλέον, αναμένονται καινούρια αντιικά και πρωτεϊνικά εμβόλια, όχι mRNA για όποιον εξακολουθεί να φοβάται, πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.

Για το τι μέλλει γενέσθαι με το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή απάντησε πως το θέμα θα συζητηθεί τέλος Μαρτίου.