Skip to main content

Θ. Πλεύρης: Άρση μέτρων έως τα μέσα Μαρτίου η λογική στην Ε.Ε. – Πιθανή αναζωπύρωση το φθινόπωρο

Η απόφαση για τη χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκε χθες δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας μάλιστα πως όλοι είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

«Δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας» προειδοποίησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Εξηγώντας το σκεπτικό βάσει του οποίου αποφασίστηκε χαλάρωση των μέτρων σημείωσε πως η λογική όλων των χωρών στην Ε.Ε. είναι ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας.

Όπως είπε, στην Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό είναι άνω του 81%, οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί μέσα σε 25 ημέρες από 680 σε 480, ενώ τα χθεσινά εξιτήρια – εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι 150 υπέρ των εξιτηρίων κάτι που δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι μεν ακόμα πιεσμένο, αλλά παρατηρείται αποκλιμάκωση.

Σχετικά με τη συζήτηση για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τους επιστήμονες και τον ΕΜΑ. Ενδεχομένως, σημείωσε, να χρειαστεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης αλλά αυτή η συζήτηση είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη.

Δ. Σαρηγιάννης: Η χαλάρωση των μέτρων θα έπρεπε να γίνει αργότερα

Την άποψη ότι η χαλάρωση των μέτρων θα έπρεπε να γίνει αργότερα εξέφρασε νωρίτερα ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 με την απόφαση αυτή παρατείνεται η επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης. «Περιμένουμε με βάση αυτά και χωρίς άλλες αλλαγές να πάμε σε αποκλιμάκωση από τις 25 Μαρτίου, αντί για τις 10 Μαρτίου που περιμέναμε, πριν ανακοινωθεί η άρση των μέτρων» είπε.

«Δεν περιμένω να ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, αλλά για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει διακύμανση των κρουσμάτων σε 18.000 – 20.000 την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, ο μέσος όρος θανάτων από 80 που είναι σήμερα, θα πέσει στους 70» συνέχισε για να προσθέσει: «Το θέμα είναι αν είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα! Αν είμαστε εντάξει με αυτό… εντάξει».