Skip to main content

Πάτρα: Πολλά τα ερωτήματα για τον θάνατο των τριών παιδιών – Τι λένε οι επιστήμονες

Πολλαπλά ερωτήματα προκύπτουν από τους θανάτους των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, καθώς πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σπάνια περίπτωση, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φώς στην υπόθεση, την ώρα που διεξάγονται έρευνες για ανθρωποκτονίες από τις Αρχές

Για τη σημασία της ιατροδικαστικής εξέτασης της 9χρονης Τζορτζίνας, του τρίτου κοριτσιού που έχασε τη ζωή του, στην ίδια οικογένεια, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, ενώ ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ αναφέρθηκε στους αιφνίδιους θανάτους παιδιών στη διεθνή βιβλιογραφία.

Απαντήσεις θα δώσουν οι ιστολογικές εξετάσεις 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρίτη ιατροδικαστική διερεύνηση είναι εξόχως σημαντική και όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσει είτε να κλείσει την υπόθεση και να δώσει μία απάντηση στους γονείς που βασανίζονται, ή να ανοίξει νέα δεδομένα που θα εκεί θα είναι εντελώς διαφορετική εικόνα», σημείωσε ο κ. Λέων.

«Περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν το τι ακριβώς έχει συμβεί στα όργανα του μικρού παιδιού. Θα αναλύσουν φαρμακευτικές και άλλες ουσίες που είχαν πάρει τα παιδιά γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι τα παιδιά ήταν νοσηλευόμενα. Αναμένουμε και την γενετική ανάλυση για να δούμε αν υπάρχει κάποιο κοινό γενετικό χαρακτηριστικό, το οποίο εκδηλώνει μία συγκεκριμένη πάθηση. Το γεγονός ότι η πρώτη και η δεύτερη αιτία θανάτου, στους δύο πρώτους θανάτους δεν συμβαδίζουν, προς το παρόν δεν ενισχύουν ένα τέτοιο γεγονός», συμπλήρωσε. 

Δήλωσε ακόμη πως το κάθε παιδί ήταν νοσηλευόμενο, με συγκεκριμένες παθήσεις. Γεγονός που σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι είχαν διερευνηθεί κλινικά και εργαστηριακά πιθανοί γενετικοί παράγοντες. «Οι γιατροί είδαν ακόμα και τις τελευταίες στιγμές των παιδιών. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν», πρόσθεσε.

Δεν είναι σπάνιοι οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών

«Οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι πολύ σπάνιοι», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι «όσο επώδυνο και αν είναι, ιατρικά δεν είναι σπάνιο γεγονός».

Στη συνέχεια, ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε σε τρεις εργασίες από τις ΗΠΑ που αποδεικνύουν ότι  στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κάθε χρόνο, πεθαίνουν 1.800 παιδιά. «Από αυτά τα περισσότερα πεθαίνουν στο πρώτο έτος 400 παιδιά πεθαίνουν μετά την ηλικία τους ενός έτους, όπως στην περίπτωση της οικογένειας στην Πάτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν μεταλλάξεις σε αρκετά γονίδια τα οποία σχετίζονται με λειτουργία της καρδιάς, επιληψία και νευρογεννητικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον καθηγητή, από την έρευνα των γενετιστών στις ΗΠΑ, βρέθηκαν δύο διαφορετικά αίτια.

«Τα παιδιά είχαν κληρονομήσει τις παραλλαγές αυτές από τους γονείς τους. Με εντυπωσίασε ότι στα έντεκα γονίδια βρέθηκαν νέες μεταλλάξεις, που δεν υπήρχαν ούτε στον πατέρα ούτε στην μητέρα. Δημιουργήθηκαν στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια και τα παιδιά αυτά πέθαναν», είπε. 

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε, επίσης, και στο παράδειγμα της κοινότητας των Άμις, στην Αμερική, όπου έχουν γεννηθεί πολλά παιδιά με γενετικές μεταλλάξεις.

«Στην περίπτωση των γονέων στην Πάτρα μπορούν να δημιουργηθούν καινούργιες μεταλλάξεις που οδηγούν στο θάνατο των παιδιών. Στις ΗΠΑ συνιστάται πλέον αυτά τα έντεκα γονίδια να διερευνώνται στον προγεννητικό έλεγχο για να προλαμβάνονται οι αιφνίδιοι θάνατοι», συμπλήρωσε.