Skip to main content

Παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα αποφάσισε η Επιτροπή

Παράταση των μέτρων αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την Τετάρτη. 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν έως και τις 23 Ιανουαρίου:

  1. Καταστήματα εστίασης & διασκέδασης: Λειτουργούν έως τις 12 τα βράδυ χωρίς μουσική. Με 6 άτομα ανά τραπέζι, όλοι καθιστοί και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
     
  2. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
     
  3. Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
     
  4. Επίσκεψη μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
     
  5. Γήπεδα: Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών έως 10% της χωρητικότητας του γηπέδου, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, οι σκέψεις για χαλάρωση του πλαισίου φαίνεται πως «πάγωσαν» υπό τον φόβο νέας επιδείνωσης των δείκτες της πανδημίας. Ο κ. Οικονόμου είχε χαρακτηρίσει χθες «πρόωρη» τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες «σημειακές» αλλαγές.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χαλάρωση, δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα, θα γίνει έπειτα και από τη συζήτηση των ειδικών. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, θα αξιολογούνται εβδομαδιαίως» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, τρία μέτρα έχουν «κλειδώσει» και μπαίνουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα: 

  • Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία στους  άνω των 60 προκειμένου  να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν το πράξουν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί πως για τον Ιανουάριο θα προβλεφθεί το μισό πρόστιμο (50 ευρώ). 
  • Από την 1η Φεβρουαρίου οι  πολίτες που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την  δεύτερη δόση θα χάνουν τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού (π.χ. είσοδος σε κλειστούς χώρους). Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών και τώρα επεκτείνεται σε όλους τους ενήλικες. 
  • Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί περιθώριο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν το σχετικό βήμα και να επιστρέψουν  στην εργασία τους. Διαφορετικά θα καλυφθούν οι θέσεις είτε με νέες προσλήψεις είτε με παράταση συμβάσεων. Να σημειωθεί εδώ πως η  κυβέρνηση προσανατολίζετα στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον COVID, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκαν σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως παρατήρησαν, παρόλο που υπάρχει πιθανότητα η αποκλιμάκωση να ήρθε νωρίτερα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα κρούσματα. 

Μιλώντας στο Mega, o κ. Τζανάκης, τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στην σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίχτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων». 

Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα. «Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ. H τάση είναι να πάει προς αποκλιμάκωση. Να κρατάμε μικρό καλάθι. Καλό θα είναι να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

naftemporiki.gr