Skip to main content

Δημ. Σαρηγιάννης: Ακόμα και πενταπλασιασμός κρουσμάτων έως 23/1

Για τετραπλασιασμό ακόμα και πενταπλασιασμό κρουσμάτων έως τις 23 Ιανουαρίου, μίλησε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μετά από αυτό θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση.  

Μιλώντας στη ΕΡΤ, ανέφερε ότι «Πραγματικά αναμένουμε πολύ μεγάλους αριθμούς σε ημέρα με ανάλογο αριθμό τεστ». 

Αναφερθείς στα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν είπε πως «Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω προσπάθεια πριν φτάσουμε να μιλάμε για lockdown», ενώ τα χαρακτήρισε  «επιβραδυντικά της αυξητικής τάσης». 

Επεσήμανε ακόμη ότι η αύξηση της τηλεργασίας άνω του 50% και η απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. 

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι στο 97% είναι οι πιθανότητες να περάσει η μετάλλαξη Όμικρον ως απλή γρίπη με την τρίτη δόση, ενώ στο 91% βρίσκονται οι πιθανότητες να αποτραπεί η μόλυνση για τριπλοεμβολιασμένους. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι χαμηλότερη είναι η προστασία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις ή άτομα που νόσησαν και στο 100% οι πιθανότητες μόλυνσης για τους ανεμβολίαστους. 

«Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε ήδη σε συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα για διαθεσιμότητα και ΜΕΘ και προσωπικού. Είναι τρόποι να κερδίσουμε χρόνο για να μεγαλώσει το ποσοστό εμβολιασμού, από τα παιδιά μέχρι τους άνω των 60», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.