Skip to main content

Νέα μέτρα: Εν αναμονή των ανακοινώσεων – Τα τελευταία δεδομένα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πότε και πώς θα ενεργοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων ως «ανάχωμα» στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, μετά τη χθεσινή κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15.00 από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στις 13.00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των ειδικών, η οποία και θα καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση σχετικά με τον χρόνο έναρξης των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησής τους, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα,τα μέτρα που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα εφαρμόζονταν από τις 3 Ιανουαρίου επισπεύδονται και αναμένεται να ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη, στις 6:00 το πρωί. Εφόσον τελικά υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις, κατά τις σημερινές συσκέψεις καθίσταται σαφές ότι το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν θα πραγματοποιηθεί κυρίως στα σπίτια, αφού τα κέντρα διασκέδασης αναμένεται να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο ειδικά για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να υπάρξει εξαίρεση για λειτουργία έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού κατά την αποχώρηση των θαμώνων. Παράλληλα φαίνεται πως στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο για απαγόρευση μουσικής από αύριο.

Η μετάλλαξη Όμικρον εκτόξευσε χθες τα κρούσματα, καθώς η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 21.657 (περισσότερα από ποτέ) σε 556.060 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,89% (προχθές 9.284 σε 95.147 τεστ). Το σύνολο των κρουσμάτων έχει ανέλθει στο 1.105.885. 

Γ. Οικονόμου: Αν η Επιτροπή ζητήσει πιο αυστηρές παρεμβάσεις, θα το σταθμίσουμε

Χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα, ενδεχομένως με κάποιος προσαρμογές, οι οποίες όμως δεν θα παρεκκλίνουν από το γενικότερο πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί, «έδειξε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.

«Πιθανολογώ ότι η επιτροπή το μεσημέρι θα μας εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Θα σταθμίσουμε τα δεδομένα και θα προχωρήσει ο υπουργός Υγείας σε ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά ανάλογα με τη διασπορά της Όμικρον» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Ερωτηθείς αν ενδέχεται να υιοθετηθούν πιο αυστηρά μέτρα ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «τα μέτρα που θα εφαρμόζονταν τη Δευτέρα θα έρθουν λίγο νωρίτερα» και «αν η Επιτροπή ζητήσει παρεμβάσεις πιο αυστηρές, ενδεχομένως στην ώρα ή κάτι επιπλέον, θα το σταθμίσει η κυβέρνηση και θα αποφασίσει». «Λίγο-πολύ πάντως ειναι αυτά που γνωρίζουμε» είπε και πρόσθεσε πως «οι τομείς στους οποίους θα εφαρμοστούν τα μέτρα ειναι αυτοί που γνωρίζουμε, δεν συζητάμε για κάτι παραπάνω.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η έκρηξη των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τα δεδομένα. «Η Όμικρον μάς φέρνει μία κατάσταση με την οποία δεν ήμασταν ξανά αντιμέτωποι στο παρελθόν, με έκρηξη κρουσμάτων που όμως δεν συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών» ανέφερε. Επισήμανε ακόμη πως η βασική στόχευση των μέτρων είναι να εμποδιστεί ο κύκλος επέκτασης της νοσηρότητας στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, επανέλαβε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στην ώρα τους, σημειώνοντας πάντως πως μέχρι τις 10 Ιανουαρίου που θα επαναλειτουργήσουν θα υπάρξουν και άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Είπε ακόμη πως αν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως πιο αυστηρός διαγνωστικός έλεγχος, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, ή αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Τι έχει ανακοινωθεί

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας την περασμένη Δευτέρα, και μένει να επιβεβαιώθεί αν θα τεθούν σε εφαρμογή όπως ακριβώς εξαγγέλθηκαν ή αν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς την παρουσία όρθιων. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Για τη μουσική, είχε ανακοινωθεί ότι θα ληφθούν αποφάσεις αργότερα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων.

Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000-2.000 θεατές. Όπως είχε πει ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για  τους εργαζόμενους εστίασης και νοσοκομείων καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95. Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών.

Στην εκπαίδευση αναστέλλεται η διεξαγωγή σχολικών εκδρομών. Περαιτέρω συζήτηση για τα σχολεία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. 

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Η τηλεργασία επεκτείνεται στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

naftemporiki.gr