Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκινγκ

Συγκέντρωση κατά της απόφασης του δήμου Θεσσαλονίκης για μετατροπή εκ νέου της πλατείας Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης, σε πάρκινγκ, πραγματοποίησαν μέλη της δημοτικής κίνησης “Πόλη Ανάποδα”.

Στο κάλεσμά της η κίνηση εκφράζει την αντίθεση της “στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει τον τόπο μαρτυρίου των Εβραίων συμπολιτών μας και πάλι σε πάρκινγκ”.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι διαδηλωτές κράτησαν πανό που έγραφε “Πλατεία Ελευθερίας. Πλατεία Μνήμης και Πρασίνου Όχι Τσιμέντου και Αυτοκινήτου”, ενώ συμβολικά δεν επέτρεψαν σε αυτοκίνητα να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για να σταθμεύσουν.

«Για την Πλατεία Ελευθερίας ήμουν απολύτως ξεκάθαρος από το 2018, επί διοίκησης Μπουτάρη, είπε εντωμεταξύ νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, «Έλεγα από τότε να γίνει διερεύνηση για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και ανάπλαση του χώρου» συνέχισε.

Ο κ.Ζέρβας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής -από την πλευρά της αντιπολίτευσης- στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. απάντησε: «Όλα τα θέματα τα πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη. Μέχρι και την εκλογή του προέδρου του ΔΣ, κ.Λεκάκη. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει απόφασή μας, που δεν πήγε στην Αποκεντρωμένη και δεν δικαιωθήκαμε. Καλώς να πάνε. Αυτό που είπα, ότι από πόλη των προσφύγων, έγινε πόλη των προσφυγών, φαίνεται στην πράξη».

Σημειώνεται, πως από σήμερα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης η Πλατεία Ελευθερίας, με δυναμικότητα 135 οχημάτων, μεταξύ των οποίων έξι θέσεις ΑμΕΑ, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαγράμμισης.

Ακόμη, ο δήμαρχος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το έργο των πρώτων 2,5 ετών, προανήγγειλε έργα πρασίνου, ασφαλτοστρώσεων και ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων, ενώ υποστήριξε πως η διοίκησή του, και στον τομέα του Τουρισμού, έφερε «τη μεγαλύτερη επιτυχία, με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ».

Επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2023, συμπλήρωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με πρόσωπα της πόλης που επιθυμούν να στελεχώσουν το νέο ψηφοδέλτιο, ενώ για τις αλλαγές στο σχήμα διοίκησης και τις θέσεις αντιδημάρχων, είπε πως θα γίνουν γνωστές τον Ιανουάριο του νέου έτους.