Skip to main content

Γ. Ατσαλάκης: Η Όμικρον θα ανέβει πολύ επιθετικά – Να πάρουμε μέτρα

Για «επιθετική» επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον» στη χώρα μας προειδοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Γιώργος Ατσαλάκης προτέινοντας μέτρα για τον περιορισμό της.

«Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε δύο εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ θα έπρεπε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», υπογράμμισε.

Εκτίμησε παράλληλα ότι το κύμα της Ομικρόν θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών» είπε συγκεκριμένα.

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού τεστινγκ εν όψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, επισήμανε ότι είναι ένα μέτρο καλό καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία, αν και δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα.

Τόνισε ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Στα τρία προηγούμενα κύματα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη» είπε.

Θ. Βασιλακόπουλος για Όμικρον: Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε διαγνώσει 

Για ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό του οποίου η έλευση στη χώρα μας αποτελεί νομοτέλεια, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής από αυτά που έχουν διαγνωστεί αν και όπως είπε υπάρχει μια ενδεικτική εικόνα, λόγω της ιχνηλάτησης.

«Στις ΗΠΑ και τη  Βρετανία μέσα σε τρεις εβδομάδες από την εμφάνιση της , η Όμικρον είναι το κυρίαρχο στέλεχος των νέων διαγνώσεων, οπότε το γεγονός αυτός επιβεβαιώνει έχει μια πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», ανέφερε.