Skip to main content

Διαδηλώσεις πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν απόψε στους δρόμους Μπρατισλάβας, μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, στις 29 Φεβρουαρίου, για να τιμήσουν τη μνήμη του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, η δολοφονία του οποίου πριν από δύο χρόνια προκάλεσε πολιτική κρίση στη χώρα. 

Ο 28χρονος δημοσιογράφος και η σύντροφός του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, εκτελέστηκαν στο σπίτι τους στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Τη δολοφονία τους φέρεται ότι διέταξε ο Μάριαν Κότσνερ, ένας εύπορος επιχειρηματίας ο οποίος έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ο Κότσνερ δικάζεται αυτήν την περίοδο για το έγκλημα αυτό. Ο Γιαν Κούτσιακ είχε γράψει πολλά άρθρα στα οποία κατηγορούσε τον Κότσνερ για «ύποπτες» δοσοληψίες.

Η αντίδραση της Σλοβακικής κοινωνίας υπήρξε άμεση μετά τη δολοφονάι του ζεύγους και  οι  ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας  οδήγησαν στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, και στην μετέπειτα ανάδειξη της  Ζουζάνα Καπούτοβα ως Προέδρου της χώρας το Μάρτιο του 2019.

Η κρίση δεν έχει κοπάσει και η Σλοβακία ετοιμάζεται για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του λαϊκιστικού κόμματος Smer-SD του Ρόμπερτ Φίτσο παρουσιάζουν κάμψη ενώ οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό ενδέχεται να μην εκπροσωπηθούν καν στο νέο κοινοβούλιο. Αντιθέτως, το ακροδεξιό κόμμα «Η Σλοβακία Μας» LSNS μπορεί να αυξήσει τη δύναμή του.

Πηγή: ΑΠΕ