Skip to main content

Μετάλλαξη Όμικρον: Μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους εξετάζει η κυβέρνηση

Στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν η κυβέρνηση, παρά τη διεθνή ανησυχία που έχει πυροδοτήσει η νέα μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείει κατηγορηματικά ένα νέο lockdown, ενώ υπογραμμίζει πως εάν υπάρξει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα – με βάση τα όσα θα γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα για τη μετάλλαξη σε περίπου 10 ημέρες- αυτά θα εστιάζουν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέκλεισε εκ νέου ένα νέο lockdown, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για ανεμβολίαστους.

«Δε θα πάμε σε lockdown, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να περιορίσουμε τη διασπορά της πανδημίας, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και να επιταχύνουμε την εμβολιαστική κάλυψη» δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ως στόχο να κρατήσουν ανοιχτή την κοινωνία, την οικονομία και την εκπαίδευση. Η κυβέρνηση, είπε, εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη, όσο και με την τρίτη δόση.

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είπε ότι «δεν σκεφτόμαστε μέτρα που θα φέρουν περιορισμό στους εμβολιασμένους».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σχολιάζοντας την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «όταν κάτι γεννιέται στον πλανήτη, δύσκολα το αποφεύγεις. Είναι όμως πάρα πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τι είναι αυτό το πράγμα. Μια μετάλλαξη δεν είναι σίγουρο αν θα επικρατήσει. Φαίνεται ότι δε δείχνει να έχει προς το παρόν πολύ σοβαρή νόσηση». 

Ν. Καπραβέλος: Μέτρα για σχολεία και Μέσα Μεταφοράς

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού επισημαίνει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Μεταξύ άλλων προτείνει το κλείσιμο των σχολείων για μία εβδομάδα, αλλά και να γίνει υποχρεωτικό το rapid test για την είσοδο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Εκτίμησε ακόμη ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική, ενώ σημείωσε ότι η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου είναι αν καλύπτεται από τα εμβόλια. 

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές, και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κορωνοϊού, να μην είναι το 50%. Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα. Το να κλειστούμε μέσα, ενώ έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο θα ήταν γελοίο» είπε στον ΣΚΑΪ. 

naftemporiki.gr