Skip to main content

Κυπριακή ΑΟΖ: Παρ’ ολίγον σύγκρουση τουρκικού πλοίου με το γεωτρύπανο

Μετά από συνεχείς ριψοκίνδυνους ελιγμούς και επικίνδυνα περιστατικά με τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Saipem 12000 αποχώρησε από την περιοχή και κατευθύνεται στο λιμάνι της Λεμεσού. 

Το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί, καθώς -όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης- τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί με το Saipem 12000, το οποίο βρισκόταν κοντά στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3.

Η σύγκρουση απεφεύχθη χάρη στους ελιγμούς του πλοιάρχου του ιταλικού πλοίου. Σύμφωνα με το sigmalive.com, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονταν συνολικά τέσσερα τουρκικά πολεμικά σκάφη. 

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική ΕΝΙ, στην οποία ανήκει το Saipem, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τη γεώτρηση στα κυπριακά χωρικά ύδατα. 

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», «Είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», δήλωσε ο επικεφαλής της Κλάουντιο Ντεσκάλτσι και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Σε ερώτηση εάν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Ντεσκάλτσι απάντησε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».