Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση διανομής των εμβολίων κατά του Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι Pfizer και BioNTech.
Η επιχείρηση ξεκίνησε την παραμονή των Χριστουγέννων με την Ε.Ε. να στέλνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στα 27 κράτη μέλη της. Την ίδια ημέρα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε ότι η αρμόδια αρχή Υγείας (HAS) της χώρας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου στην επικείμενη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού.
Μέχρι τώρα μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου
Η «ελληνική» παρτίδα έφτασε χθες το απόγευμα ενώ νωρίς το πρωί οι 9.750 δόσεις που μας αντιστοιχούν έφτασαν στην Αθήνα. Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις.
Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων της Pfizer, που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, προβλέπει 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο για το ένα εμβόλιο, αυτό των Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.
Η Γαλλία παρέλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις της και τις αποθήκευσε σε τοποθεσία σε προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με το δίκτυο Europe 1.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19 παραδόθηκαν επίσης στη Νορβηγία και τη Δανία. Εικόνες από τα οχήματα παράδοσης των εμβολίων βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο NRK, οι πρώτες δόσεις θα διανεμηθούν στις επτά πιο πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Όσλο.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, οι 9.750 δόσεις που αναλογούν στην Ιταλία, το αρχικό επίκεντρο του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ξικίνησαν από το Βέλγιο και φτασαν χθες το βράδυ στους στρατώνες στη γειτονιά Tor di Quinto της Ρώμης.
Στην Πολωνία, τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα διανεμηθούν σε 72 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους ο Μιχάλ Κουτσμιερόβσκι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.
Η Εσθονία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβαν το εμβόλιο σήμερα το πρωί. Η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στο Ταλίν περιλαμβάνει 9.750 δόσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees.
Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν επίσης παραλάβει τις δόσεις που τους αναλογούν. Την ίδια ώρα η Ουγγαρία όχι μόνο παρέλαβε αλλά ξεκίνησε τους εμβολιασμούς του υγειονομικού προσωπικού. Η χώρα έλαβε σήμερα το πρωί, το πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κορωνοϊού, το οποίο επαρκεί για τον εμβολιασμό 4.875 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Στην Κύπρο έφτασε επίσης το μεσημέρι του Σαββάτου η πρώτη παρτίδα εμβολίων για τη χώρα, την οποία παρέλαβε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Η Ευρωπαία Επίτροπος με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter ανέφερε: «Αυτή είναι μια συναισθηματική στιγμή. Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς, έφτασε η ημέρα των πρώτων αποστολών εμβολίων COVID-19. Χιλιάδες δόσεις παραδίδονται σήμερα σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ενότητα στην πράξη».
Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τα εμβόλια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, προερχόμενο από την Ολλανδία.
Στην Αθήνα οι πρώτες 9.750 δόσεις
Στην Αθήνα έφτασαν νωρίς το πρωί τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19, υπό τη συνοδεία οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ.
Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν υπό άκρα μυστικότητα σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή τους στα κέντρα εμβολιασμού.
Στο σημείο βρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας. Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».
Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.
Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.
Μ. Θεμιστοκλέους: Θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω
«Η επιχείρηση «Ελευθερία» άρχισε τα εμβόλια βρίσκονται πλέον στην πατρίδα μας από χθες το βράδυ, ταυτόχρονα με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν οι αποστολές. Αύριο με σχέδιο και οργάνωση ξεκινάνε οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας έτσι ώστε να κερδίσουμε τη μάχη αυτή κατά της πανδημίας έτσι ώστε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω»,δήλωσε από το σημείο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους.
Άδ. Γεωργιάδης: Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα της ανθρωπότητας για να μείνει πίσω μας ο εφιάλτης της πανδημίας, όπως υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ο χρόνος κυκλοφορίας αυτών των εμβολίων είναι ρεκόρ στην παγκόσμια επιστημονική ιστορία», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα όπως το ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως κι εκατομμύρια εμβόλια κάθε μήνα.
«Τώρα εγκρίνεται και το δεύτερο εμβόλιο, της Moderna, άρα θα έχουμε και παρτίδες ταυτόχρονα από τις δυο εταιρείες και θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να μπορέσουμε μετά την άνοιξη του 2021 να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αν έχουμε εμβολιάσει τους ευάλωτους, θα μπορέσουμε ως κοινωνία σιγά σιγά να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να μη χάσουμε την τουριστική περίοδο και να ανοίξουν τα καταστήματα», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης ότι «για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον ιό, πρέπει να έχουμε άνω του 60% του πληθυσμού εμβολιασμένο και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το εμβόλιο δεν το κάνεις μόνο για τον εαυτό σου, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας, στην οποία ζεις. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και δε θα βάλουμε κανέναν να το κάνει με το ζόρι».
Αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί
Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της υγείας και όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές. Αναλυτικότερα, οι εμβολιασμοί του πληθυσμού στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν σε τρεις φάσεις, όπως προβλέπει το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση.
- Στην 1η φάση περιλαμβάνονται υγειονομικοί, προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, φιλοξενούμενοι και προσωπικό σε οίκους ευγηρίας, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό της Κυβέρνησης.
- Στην 2η φάση είναι τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό του Κράτους, άτομα 60-69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και ασθενείς 18-59 ετών με νοσήματα υψηλού κινδύνου για νόσηση με Covid-19.
- Στην 3η φάση είναι τα άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Σχολιάζοντας με την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε σήμερα ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 – 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV.
Αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Αττικό Νοσοκομείο, το Θριάσιο και το Ασκληπιείο της Βούλας.
Συμβολικά πρώτοι θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Για αύριο είναι επίσης προγραμματισμένη η χορήγηση του εμβολίου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.
Προγραμματισμός Ραντεβού
Ο πολίτης μπορεί να δει αν ανήκει στις ομάδες ατόμων που έχουν προτεραιότητα με τους εξής τρόπους:
- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή ο πολίτης
- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
- Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Υπενθύμιση Ραντεβού
Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με τοντρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.