Skip to main content

Ο 13ος μισθός σήμερα στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα

Από την έντυπη έκδοση

Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Χριστουγέννων. Ειδικά φέτος, λόγω των μέτρων της πανδημίας, οι εργοδότες καταβάλλουν το Δώρο που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το 8μηνο Μάιος-Δεκέμβριος.

Σήμερα καταβάλλει και το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.060.434 εργαζομένων το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Συνολικά καταβάλλονται 152,61 εκατομμύρια ευρώ. Σε επόμενη πληρωμή, αρχές Ιανουαρίου, το κράτος θα καταβάλει το τελευταίο τμήμα του Δώρου, δηλαδή την αναλογία για το χρονικό διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

Ο χρόνος αναστολής

Ολόκληρο τον 13ο μισθό πρέπει να λάβουν σήμερα από τον εργοδότη τους οι μισθωτοί που δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής (με δήλωση του εργοδότη τους ή με μονομερή δήλωση) θα πρέπει να λάβουν σήμερα ένα τμήμα από τον εργοδότη (αναλογία για τον χρόνο εργασίας από 1/5 έως 31/12 με βάση τον μισθό) και ένα τμήμα από το κράτος (αναλογία για τις αναστολές από 1/5 έως 30/11 με βάση των 534 και τα 800 ευρώ). Όσοι μισθωτοί παραμένουν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο, θα λάβουν ένα ακόμη τμήμα του Δώρου από το κράτος τον Ιανουάριο και έως 31/1.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό (καθαρές αποδοχές 550 ευρώ), σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Θα πρέπει να λάβει σήμερα 297 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 618 ευρώ.

Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πρέπει να λάβει σήμερα 646 ευρώ από τον εργοδότη και 105 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 824 ευρώ.

Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 900 ευρώ, σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, πρέπει να λάβει σήμερα 485 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 806 ευρώ.

Οι κερδισμένοι

Από τη φόρμουλα που εφαρμόζεται φέτος κερδισμένοι βγαίνουν:

  • οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν από την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ,
  • οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αρκεί να έχουν 1-2 μήνες αναστολής την άνοιξη ή το καλοκαίρι,
  • οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με ονομαστικούς μισθούς έως 800 ευρώ, εφόσον έχουν αναστολή μόνο τον Νοέμβριο.

Οι υπόλοιποι μισθωτοί θα λάβουν «ψαλιδισμένο» Δώρο, καθώς αυτό υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Με την ίδια φόρμουλα θα πληρωθούν σήμερα και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν ως έκτακτη ενίσχυση από το κράτος την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θα τη λάβουν και για το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος. Επεκτείνεται δηλαδή το δικαίωμά τους στα 534 ευρώ για ένα ακόμη δίμηνο.

Με άλλη διάταξη επεκτείνεται ειδικά για φέτος η πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ με 50 έναντι 100 ενσήμων σε 10.000 εποχιακά εργαζόμενους, που δεν απασχολούνται σε τουρισμό και επισιτισμό.

Ποινές φυλάκισης

Αντιμέτωποι με εξάμηνη φυλάκιση και διοικητικό πρόστιμο θα βρίσκονται οι επιτήδειοι εργοδότες που επιχειρούν να… βάλουν χέρι στα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί τους λόγω της αναστολής. Η νέα ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα που ψηφίζεται σήμερα με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος και έρχεται να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις στην αγορά εργασίας. Στην Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων «Αντι – Covid-19» της ΓΣΕΕ, από τις 20 Νοεμβρίου, έχουν φτάσει 450 καταγγελίες για τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές. Εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να «καταθέσουν» στους εργοδότες τα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων, με στόχο να κρατήσουν τις δουλειές τους. Πολλά από τα θύματα αυτής της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι εποχικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 50 ένσημα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φετινό εποχικό επίδομα ανεργίας.