Skip to main content

Ιράν: Η στάση των ΗΠΑ για την Υεμένη, «βήμα προς τη διόρθωση λαθών»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι η νέα στάση των ΗΠΑ για τον πόλεμο της Υεμένης μπορεί να είναι ένα «βήμα προς τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος», αφού ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα η Ουάσινγκτον τερμάτισε την υποστήριξή της για μια στρατιωτική εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

«Η διακοπή της υποστήριξης, αν όχι ένας πολιτικός ελιγμός, θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Το Ιράν υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να βοηθηθεί η Υεμένη και να τεθεί τέλος στην υποστήριξη αυτού που επιτίθεται», πρόσθεσε ο Χατιμπζαντέχ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αμερικανική απόφαση δεν θα «λύσει από μόνη της το πρόβλημα της Υεμένης».

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πόλεμος, που διαρκεί ήδη έξι χρόνια, «πρέπει να τελειώσει». Όρισε επίσης τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ Τίμοθι Λένιντερκινγκ ως τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Υεμένη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αμερικανικής διπλωματίας για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο.

Η σύγκρουση στην Υεμένη φέρνει αντιμέτωπους τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και τις κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από το 2015 από τον σαουδαραβικό συνασπισμό. Η σύγκρουση μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και το ΑΜΠΕ