Skip to main content

ΗΠΑ: Ο Τζον Μπόλτον σπάει τη σιωπή του και ομολογεί ότι ήξερε πού έμπλεκε

Τη σιωπή του έσπασε για πρώτη φορά από το τέλος της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας Τζον Μπόλτον μιλώντας για τις απογοητεύσεις και τα σχόλια που αφορούν το περιεχόμενο του επικείμενου βιβλίου του. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μπόλτον υπήρξε φειδωλός σε λεπτομέρειες αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει.

Ο Μπόλτον, ο οποίος αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από διαφωνίες όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, μίλησε από το βήμα του Πανεπιστημίου Duke, στη Βόρεια Καρολίνα. Ήταν η πρώτη φορά που μίλησε δημοσίως μετά τη δίκη του Τραμπ, στην οποία οι Δημοκρατικοί ήθελαν να τον κλητεύσουν – και ο ίδιος είχε δηλώσει πρόθυμος να το κάνει – αλλά η Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, δεν το επέτρεψε.

Η διαρροή ωστόσο ενός προσχεδίου του ανέκδοτου βιβλίου του Μπόλτον, στο οποίο φέρεται να περιγράφει πώς ο Ντόναλντ Τραμπ του είχε δηλώσει ότι θέλει να καθυστερήσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έως ότου η ουκρανική κυβέρνηση συμφωνούσε να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος της οικογένειας του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, επισκίασε τη δίκη του Αμερικανού προέδρου.   

Αν και δεν απαγορευόταν η μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης, οι δημοσιογράφοι που παρευρίσκονταν ανήρτησαν στο Twitter ορισμένες δηλώσεις του. Ο ίδιος ο Μπόλτον, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος εις βάρος του στο Twitter, δήλωσε ότι δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει γι’ αυτά. «Εκείνος κάνει αναρτήσεις στο Twitter, αλλά εγώ δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;», σχολίασε.

Ο Μπόλτον ρωτήθηκε επίσης για τη Σύνοδο του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι και τον δικό του ρόλο στη διαδικασία. «Προκειμένου να ακολουθήσω τις σωστές πολιτικές για τις ΗΠΑ, ήμουν πρόθυμος να ανεχτώ πολλά», δήλωσε ο Μπόλτον για να ξεκαθαρίσει ότι ούτως ή άλλως ήξερε από την αρχή που έμπλεκε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian