Skip to main content

Από 50 έως 7.500 ευρώ η «ταρίφα» κυκλώματος κατάρτισης πλαστών εγγράφων – Δέκα συλλήψεις

Πλαστά ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα κατασκεύαζε και διακινούσε στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα το πολυμελές κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση έντεκα (11) μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Η σύλληψη δέκα (10) εκ των ενεργών μελών της επιτεύχθηκε σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, χθες στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που συνέλαβαν οκτώ Έλληνες, δύο άνδρες, ηλικίας 47 και 53 ετών, και έξι γυναίκες, ηλικίας από 51 έως 64, αντίστοιχα, καθώς και δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 23 και 45 ετών.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021 έως και χθες, οι δράστες συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, η οποία δραστηριοποιούταν στην έκδοση Α.Φ.Μ., κλειδαρίθμων, Α.Μ.Κ.Α. και Α.Μ.Α., καθώς και πλαστών τίτλων διαμονής, νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής στη χώρα σε παράτυπους αλλοδαπούς τρίτων χωρών, διευκόλυναν και την είσοδο/έξοδό τους από τη χώρα, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα, από την εμπορία των πλαστών εγγράφων αποκόμιζαν για κάθε έγγραφο χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 50 έως 7.500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και το είδος του εγγράφου. Συνολικά, το κύκλωμα εκτιμάται ότι αποκόμισε πάνω από 500.000 ευρώ.

Σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 14.750 ευρώ, 1.120 κορώνες Σουηδίας, 5.610 πακιστανικής ρουπίας, εκτυπωτής, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πύργος ηλεκτρονικού υπολογιστή, πλαστικοποιητής – θερμοκολλητής εγγράφων, ρολά θερμοκόλλησης, μεταλλικές πλάκες παραχάραξης, εργαλεία παραχάραξης, επαγγελματικός επιτραπέζιος χαρτοκόπτης, επιτραπέζιος μεγεθυντικός φακός, 1.358 λευκές κενές πλαστικές κάρτες κατάλληλες για κατάρτιση πλαστών εγγράφων, συσκευές κινητών τηλεφώνων, 11 διαβατήρια αρχών Πακιστάν αμφιβόλου γνησιότητας, διαβατήριο αρχών Ινδίας, αμφιβόλου γνησιότητας, άδεια διαμονής Πορτογαλίας, δύο κενά έντυπα αδειών διαμονής Ελλάδος, έξι κενά έντυπα ειδικών προξενικών θεωρήσεων (VISA) ευρωπαϊκών χωρών, 19 ιριδίζουσες ζελατίνες για έκδοση πακιστανικών διαβατηρίων, 13 ιριδίζουσες ταινίες, εκατοντάδες έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων, στικάκια “USB” και βιβλία- σημειώσεις με χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, σε έρευνα που ακολούθησε σε γραφείο της 63χρονης, η οποία είχε ηγετικό ρόλο, καθώς και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 19.008 ευρώ, 11 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, 26 συσκευές κινητών τηλεφώνων, τρία παράβολα ελληνικού δημοσίου, διαβατήριο Αρχών Γεωργίας αμφιβόλου γνησιότητας, διαβατήριο Αρχών Ινδίας αμφιβόλου γνησιότητας, δύο κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, υπολογιστής τύπου tablet, τέσσερις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, παντοειδείς σφραγίδες, σημειωματάρια και πλήθος εγγράφων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Σε  άρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για – τις κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών περί προσωπικών δεδομένων, πλαστογραφίας, απάτης, απάτης μέσω υπολογιστή, ψευδείς βεβαιώσεις από υπαλλήλους, δωροδοκία, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων και της παράνομης κατοχής και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αλλοδαπών. Η δικογραφία περιλαμβάνει και 56χρονη Ελληνίδα, επίσης μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.