Skip to main content

Ο μίνι ανασχηματισμός επιταχύνει τις εξελίξεις

Από την έντυπη έκδοση
 
Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο οποίος συνιστά ευκρινές μήνυμα επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων -μέσω της διενέργειας εκλογών- και προϊδεάζει για τις αποφάσεις του να επιχειρήσει μια επιθετική εισπήδηση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
Κύρια χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού, που ανανέωσε την απαίτηση της Ν.Δ. για διενέργεια εκλογών, είναι το άκρως περιορισμένο εύρος του και η ενσωμάτωση στην κυβέρνηση δύο στελεχών (Θ. Μωραΐτης, Α. Τόλκας) από το Κίνημα Αλλαγής, που είχαν διατελέσει υφυπουργοί στις κυβερνήσεις του Γιώργου Ανδ. Παπανδρέου. Ενώ αναμενόμενη είναι η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, προαγόμενος από αναπληρωτής σε υπουργός Εξωτερικών.
 
Αιτιολογώντας τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται η ανάγκη για έναν περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό».
 
Τα νέα πρόσωπα
 
Την προσεχή Δευτέρα θα ορκισθούν:
 
Στο υπουργείο Εξωτερικών, ως υπουργός, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Και ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική, η Σία Αναγνωστοπούλου (είχε διατελέσει στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Παιδείας, ως υφυπουργός).
 
Στο υπουργείο Εσωτερικών, ως υφυπουργός με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη η Ελευθερία Χατζηγεωργίου (πρόκειται για τη διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με ακτιβιστική, κυρίως, δράση).
 
Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως υφυπουργός ο Κωνσταντίνος Μπάρκας. Είναι βουλευτής Πρέβεζας και εκ των θεωρουμένων «πιστών προεδρικών» στις τάξεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως υφυπουργός ο Θάνος Μωραΐτης, με θητεία ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου και μακρά διαδρομή στους κομματικούς διαδρόμους του ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Μωραΐτης ήταν γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, επί Κώστα Σημίτη, και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας από το 2004 ως το 2012, ενώ είχε ακολουθήσει τον κ. Παπανδρέου στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, από το οποίο και αποχώρησε από τους πρώτους για να επανενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, απ’ όπου έφυγε επίσης διαμαρτυρόμενος γιατί δεν «αξιοποιήθηκε σε υψηλή κομματική θέση». Στη νέα του θέση θα έχει ως προϊστάμενο υπουργό τον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Χρήστο Σπίρτζη.
 
Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως υφυπουργός ο Άγγελος Τόλκας. Ο κ. Τόλκας εξελέγη το 2009 με το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Ημαθίας και είχε διατελέσει υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη θέση του γραμματέα στο ΚΙΝΑΛ, όπου ορίστηκε γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης, απ’ όπου παραιτήθηκε μετά την αποτυχία του να χρισθεί υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Και οι δύο ως στελέχη του ΚΙΝΑΛ είχαν διακριθεί για την έντονη αντίθεσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πολιτική του.
 
Πώς αντέδρασαν τα κόμματα
 
Η Ν.Δ., σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, παρατήρησε: «Είναι μάλλον ο πρώτος κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα περάσει ως μονόστηλο στις εφημερίδες. Η πολυδιαφημισμένη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε σε δύο βοηθούς κηπουρούς του ΠΑΣΟΚ, προφανώς γιατί ακόμη και ο Νίκος Μπίστης κατάλαβε το τέλος που πλησιάζει. Ας ανακοινώσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας την ημερομηνία των εκλογών για να τελειώνει αυτή η φαρσοκωμωδία».
 
Με μια σκληρή και ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση αντέδρασε το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας: «Η επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξής μας πέφτει στο κενό, εκφυλίζεται σε παράγκα Γ’ Εθνικής. Αλλά τίποτα δεν τους σώζει. Όσο για τους πολιτικά εξαγορασθέντες υφυπουργούς, είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας».
 
Το ΚΚΕ σημείωσε πως «το μόνο ενδιαφέρον του μίνι ανασχηματισμού είναι η ενσωμάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων στελεχών των μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Όσο πιο πολύ αποκαλύπτεται η ψευτοπροοδευτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να του γυρίσουν την πλάτη οι πραγματικά προοδευτικοί άνθρωποι, που βλέπουν τη νεκρανάσταση του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ».
 
Η Ένωση Κεντρώων εκτίμησε πως «ο ανασχηματισμός φανέρωσε τη φτώχεια των στελεχών της κυβέρνησης. Ανακυκλώνονται τα ίδια άτομα με μια πολιτική που έχει κουράσει και απογοητεύσει όλο τον κόσμο… Η Ένωση Κεντρώων αναμένει εκλογικό αιφνιδιασμό».
 
Τέλος, ο Πάνος Καμμένος, ενοχλημένος από την παραμονή στην κυβέρνηση πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση που είχαν ο Ζόραν Ζάεφ με τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, πρόσφατα στο Νταβός, την οποία συνόδευσε με το εξής σχόλιο: «Ταμείο για τους βουλευτές-leasing η υπουργική καρέκλα έναντι τυφλής ψήφου. Συγχαρητήρια, η συναλλαγή σας ήταν επιτυχής».