Skip to main content

Κινητοποιήσεις στο Βόρειο Αιγαίο την Τετάρτη για το μεταναστευτικό

Κλειστές θα μείνουν την Τετάρτη οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δήμων Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου και Χίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την όξυνση του μεταναστευτικού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα, σε έκτακτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, με τη συμμετοχή των δημάρχων των εν λόγω δήμων.

Μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτοικοι και φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου λένε «όχι» σε επιπλέον δομές σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Αντιθέτως, ζητούν αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών, έλεγχο των ΜΚΟ.

Μία ημέρα νωρίτερα, στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου εξουσιοδότησε ομόφωνα τον περιφερειάρχη να συντονίσει, σε συνεργασία με τους δημάρχους, τις κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο δήμος Ανατολικής Σάμου δηλώνει πως εμμένει στις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου: Αντιτίθεται, δεν αποδέχεται και απορρίπτει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως αυτός ανακοινώθηκε, από τον υφυπουργό ΥΕΘΑ, Αλκιβιάδη Στεφανή, στις 20 Νοεμβρίου. Απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες και τη μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Ζητεί να δημιουργηθεί μόνο μικρή δομή καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προσφύγων-μεταναστών, να κλείσει το υφιστάμενο hot spot της πόλης της Σάμου και να παραδοθεί ο χώρος κατά κυριότητα στον δήμο Ανατολικής Σάμου, καθώς και να ενισχυθεί  το προσωπικό του Νοσοκομείου, των αστυνομικών και λιμενικών Αρχών. Παράλληλα, προτίθεται να συνδιοργανώσει άμεσα και συντονισμένα κινητοποίηση των δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, καθώς και των ετεροδημοτών, με παράσταση διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορεί, τέλος, τους κατοίκους του δήμου Ανατολικής Σάμου ότι την Τετάρτη οι διοικητικές-οικονομικές Υπηρεσίες του δήμου θα παραμείνουν κλειστές και θα λειτουργήσουν μόνον οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και η Υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων.

Την ίδια ώρα, και η διοίκηση του Επιμελητηρίου Σάμου αποφάσισε να συμμετάσχει στις αυριανές κινητοποιήσεις, με «λουκέτο» στις υπηρεσίες του.

naftemporiki.gr