Skip to main content

Η Il Manifesto «πείθει» και τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές στις 26 Μαΐου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το δημοσίευμα της εφημερίδας της Ρώμης Il Manifesto που ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου, είχε πολύ μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, σημειώνουν στη «Ν» ότι το δημοσίευμα προέκυψε κατόπιν διαρροής κυβερνητικών πηγών, οι οποίες διατηρούν προνομιακή σχέση με την αριστερή εφημερίδα της Ρώμης. Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Il Manifesto έχει γίνει αγωγός μηνυμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλα θέματα και κρίσιμες φάσεις από το 2015 και μετά (διαπραγμάτευση του α΄ εξαμήνου του 2015, έξοδος από τα μνημόνια, Συμφωνία των Πρεσπών κλπ) και εκτιμούν με βεβαιότητα ότι το δημοσίευμα για εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου, προέκυψε από κυβερνητικές διαρροές και έχει βάση.

Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή (από χθες έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου ώστε να κατατεθεί και να ψηφιστεί ως τις 28 Φεβρουαρίου το νέο σχέδιο προστασίας για την πρώτη κατοικία που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη) και οι νέες μετρήσεις που μελετώνται αναλυτικά, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες πλέον.

Σε αυτό το κλίμα και προκειμένου να ξεπεραστεί το χθεσινό αλαλούμ στην ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που επέτεινε την εικόνα …αναμπουμπούλας που επικρατεί εντός και εκτός Βουλής εξαιτίας της κυβερνητικής αρρυθμίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει γρήγορα στην επόμενη ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό παράδειγμα, όπου το Μαξίμου πέρασε από την ανησυχία και τον προβληματισμό – που παρατηρήθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – στους πανηγυρισμούς (σ.σ. ανακούφιση στην πραγματικότητα) όταν συνειδητοποίησε ότι με τις ψήφους του Ποταμιού (όπως λένε οι πληροφορίες) πέρασε τελικά το άρθρο 3 για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ωρών ή ημερών (σήμερα ή Δευτέρα, Τρίτη) η ανακοίνωση των αλλαγών στην κυβέρνηση, ώστε να συμπληρωθούν τα κενά στην κυβέρνηση που αφήνουν η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος στις δημοτικές εκλογές. Λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει σε υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Κατρούγκαλο και να πραγματοποιήσει ένα άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο, καλύπτοντας τα κενά.

Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε πρόωρες εκλογές το 2020

Η κυβερνητική πλειοψηφία είδε τέσσερις προτάσεις της, να μην υπερψηφίζονται και να μην περνάνε στη δεύτερη ψηφοφορία αφού συγκέντρωσαν λιγότερες από 151 ψήφους.

Πρόκειται για το άρθρο 30 παρ.1 που προέβλεπε την απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, το άρθρο 34 παρ. 1, το άρθρο 35 παρ.2 και το άρθρο 41 παρ.5, όλα σχετιζόμενα με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 και 5 πέρασε με 221 ψήφους υπέρ, το γεγονός ότι το άρθρο 30 παρ.1 (που αναφέρει πως ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή για πέντε χρόνια) δεν πέρασε, οδηγεί σε σκέψεις για νέα …κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ψηφοφορία και σχέδιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε εξέλιξη ώστε τελικά να μην αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών αν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει πρόεδρο.  

Οι απώλειες προήλθαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με την ψήφο τους «έθαψαν» την πρόταση που παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί αστοχία ή «ανταρσία» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσπάθεια της κυβέρνησης, δίνοντας γραμμή αποχής σε κάποιους βουλευτές της στη δεύτερη ψηφοφορία σε έναν μήνα, τελικά η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας (που είναι προγραμματισμένη για το 2020) να μην αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής.