Skip to main content

Τουριστικές προπτυχιακές σπουδές για αλλοδαπούς σε Κρήτη – Ρόδο

Τη δημιουργία δύο τμημάτων τουριστικών, προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του, για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγγειλαν σήμερα έπειτα από συνάντησή τους στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Τα δύο τμήματα θα λειτουργήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  στη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο και η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά με την καταβολή διδάκτρων.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως πρώτα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή προκειμένου να λυθούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και  δεύτερον, η σχετική απόφαση των Πανεπιστημίων για την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016.

Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε πως παράλληλα με το ίδιο αντικείμενο θα δημιουργηθούν τμήματα για Έλληνες φοιτητές. Αυτοί θα μπαίνουν στο μηχανογραφικό κανονικά, όπως ισχύει για όλους τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ, κατά τη λογική του άρθρου 16 και του νόμου για τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Τα τμήματα για τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα, αλλά, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση των δύο.

«Είναι αίτημα των Πανεπιστημίων να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, για να βοηθούν το ένα το άλλο. Τα Πανεπιστήμια λένε ότι είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα εν λόγω τμήματα. Τα τμήματα για τους αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απευθύνονται σε 50-70 φοιτητές, αλλά αυτό είναι θέμα των Ιδρυμάτων» είπε. 

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος,  δύο φιλοσοφικές σχολές, δύο Πανεπιστημίων της χώρας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Δημοκρίτειου στη Θράκη, ετοιμάζουν αντίστοιχα τμήματα για αλλοδαπούς, με σπουδές στα ελληνικά γράμματα.

Επίσης, τόνισε, η Χίος, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αιγίου, είναι έτοιμη να οργανώσει στην ίδια λογική τμήματα στις ναυτιλιακές σπουδές.

«Τέτοια τμήματα θα στηριχθούν νομοθετικά, θεσμικά και οικονομικά και με προσωπικό από το ΥΠΑΙΘ» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε πως ετοιμάζεται η σχετική εξαγγελία.

Η συνάντηση της κ. Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Παιδείας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας και συντονισμού των δράσεων των δύο υπουργείων σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στον τουρισμό. 

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές να έλθουν στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν στη θεωρία αλλά και στην πράξη την οικονομία του τουρισμού.Πολιτεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα προχωράμε μαζί και στηρίζουμε την εξωστρέφεια και την καινοτομία» δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη.