Skip to main content

Αυστρία: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη χαλάρωση των μέτρων

Για “παραίτηση από τον έλεγχο του κορωνοϊού”, με τα ανακοινωθέντα χθες από μέρους της, βήματα ανοίγματος του τρίτου lockdown, κατηγόρησε σήμερα την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, το οποίο ηγείτο όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 2017 – με εξαίρεση την περίοδο δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης 2000-2006.

Τη μερική χαλάρωση από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, του τρίτου lockdown που ισχύει στην Αυστρία από τις 26 Δεκεμβρίου, είχε ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας ο Αυστριακός καγκελάριος, επισημαίνοντας πως δεν αποτελεί “λήξη του συναγερμού”, και προειδοποιώντας ότι η χαλάρωση θα ανακληθεί, εφόσον τα κρούσματα αυξηθούν και πάλι, ενόψει και του κινδύνου από μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί και στη χώρα.

Ανοίγουν λιανεμπόριο – μουσεία

Η χαλάρωση προβλέπει ότι ανοίγουν ξανά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το λιανεμπόριο, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, οι αίθουσες Τέχνης, τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας και ότι οι μαθητές όλων των σχολικών επιπέδων θα επιτρέπεται να επιστρέφουν στις τάξεις τους, στη βάση διάφορων κανονισμών, όπως τεστ, χρήση μάσκας και εκ περιτροπής λειτουργία.

Ως προς τις κοινωνικές επαφές, θα επιτρέπεται και πάλι η συνάντηση μόνον δύο νοικοκυριών, διατηρούνται οι περιορισμοί της νυκτερινής εξόδου μεταξύ 20.00 και 8.00, και αυστηροποιούνται οι συνοριακοί έλεγχοι, με τις ποινές να αυξάνονται για την παραβίαση κανονισμών CoV.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία είναι η ίδια διακεκριμένη επιδημιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε την προβλεπόμενη επιστροφή στην διδασκαλία στα σχολεία με φυσική παρουσία ως “επείγουσα ανάγκη”, αλλά θεωρεί ως “μεγάλο κίνδυνο”, την όποια χαλάρωση πέραν αυτής.

Λίγα τεστ – Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων

Λόγω του μεγάλου αριθμού λοιμώξεων και του χαμηλού αριθμού εμβολιασμών, η ίδια εκφράζει φόβους, όπως σημείωσε, ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξει και πάλι εκθετική αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων και επομένως η επιβολή του επόμενου Lockdown.

Υπενθυμίζοντας τον στόχο των 700 νέων λοιμώξεων την ημέρα, τον οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση, τόνισε πως αυτό είναι ένα σημαντικό όριο για να διατηρηθεί ο έλεγχος, καθώς μέχρι αυτό λειτουργεί η ανίχνευση επαφών, και “ακριβώς αυτόν τον στόχο και μαζί του και τον έλεγχο του ιού, εγκαταλείπει τώρα η κυβέρνηση”.

Εάν ο καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς περιγράφει μια εκθετική αύξηση ως “ρεαλιστικό σενάριο”, τότε παραδέχεται ότι δεν έχει τον έλεγχο του ιού και παρόλα αυτά αποφάσισε τα ανοίγματα, επέκρινε η αρχηγός της αυστριακής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι δεν θα εμφανιστούν ξανά εικόνες μεγάλου πλήθους μπροστά και μέσα σε καταστήματα.

Ωστόσο, ενόψει των διαφημίσεων που έχουν ήδη τοποθετηθεί, η ίδια δεν έχει πολλές ελπίδες, και “σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για αυτό θα βαρύνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και όχι τον πληθυσμό, τα ομόσπονδα κρατίδια, τους δημάρχους ή οποιονδήποτε άλλο”.

Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ θα προτιμούσε, όπως παρατηρεί, να ανοίξουν μεν τα σχολεία τώρα μετά τις διακοπές του εξαμήνου, αλλά στους άλλους τομείς να υπάρξει μία καθυστέρηση ανοίγματος για άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει, κατά την άποψή της, να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και των τεστ, “και εάν το μισό του πληθυσμού μπορεί να διενεργεί αυτά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ – τα οποία θα πρέπει να είναι δωρεάν για όλους — δύο φορές την εβδομάδα και τηρούνται τα άλλα μέτρα ασφαλείας, τότε μπορεί να επιτευχθεί ο έλεγχος του ιού”.

Επίσης η ίδια, όπως τόνιζε, δεν θα ανακοίνωσε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, που θα έπρεπε στη συνέχεια να αναβληθεί πολλές φορές από την κυβέρνηση, αλλά ένα αντικειμενικό στόχο που μπορεί να υλοποιηθεί, και αυτό θα ήταν για τον πληθυσμό ένας “σημαντικός παράγοντας παρακίνησης” για να τηρήσει τα μέτρα.-

Σημειώνεται ότι κατά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι στις 15 Φεβρουαρίου πρόκειται να αξιολογηθούν εκ νέου η κατάσταση και η πορεία της πανδημίας και να εξεταστεί η προοπτική επαναλειτουργίας των τομέων του τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ η εστίαση φέρεται ότι θα παραμένει κλειστή μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ