Skip to main content

Ε.Ε. προς χώρες Δ. Βαλκανίων: Δύσκολες μεταρρυθμίσεις εν όψει, εάν επιθυμείτε ένταξη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν την ένταξή τους ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις προτού να τους επιτραπεί να γίνουν μέλη της Ένωσης των 27 (μετά το Brexit) χωρών.

Ανησυχώντας για τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια, η Ε.Ε. έχει αρχίσει νέα εκστρατεία ολοκλήρωσης, δίνοντας στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο ως ενδεικτική πιθανή ημερομηνία ένταξης το 2025.

Ωστόσο πολλές χώρες της Ε.Ε. παραμένουν επιφυλακτικές ως προς το εάν πρέπει να ενταχθεί στην Ένωση μια περιοχή που σπαράχτηκε από εθνικιστικούς πολέμους στη δεκαετία του 1990 και την οποία συνοδεύει η φήμη της ανομίας.

Σημειώνουν δε ότι οι υποψήφιες – η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο – πρέπει να βελτιώσουν τις δημοκρατικές επιδόσεις τους και να ξεριζώσουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ορισμένοι όροι θα πρέπει να εκπληρωθούν, ότι η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας, ότι η στρατηγική δεν είναι μια πρόσκληση να καταργηθούν οι προϋποθέσεις», δήλωσε ο επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βουλγαρία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.