Skip to main content

Μ. Σπυράκη: Η Ν.Δ. δεν προτείνει Βενιζέλο-Σημίτη για ΠτΔ

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να προτείνει ως υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή άλλα που ακούγονται αυτές τις ημέρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, κληθείσα να σχολιάσει όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Σπυράκη σημείωσε επίσης ότι η χώρα θα πάει πολύ πίσω εάν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι επιχειρεί «να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία».

Και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που ακολούθησε, η κ. Σπυράκη ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη Ν.Δ. στην επόμενη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σημίτης» για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Από κει και πέρα, όμως, επειδή η εποχή δεν προσφέρεται να γίνονται σενάρια, εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά τα σενάρια, και σε ό,τι αφορά την ίδια την ουσία της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής από την προεδρική εκλογή».

Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, λέγοντας ότι «ήταν εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε στη συζήτηση χθες το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Υποστήριξε ακόμη ότι «χθες προεξόφλησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και πάλι την ήττα του. Ανέπτυξε διάφορα σενάρια, προεξοφλώντας ότι όχι μόνο θα χάσει, αλλά ότι θα είναι τέτοιοι οι συσχετισμοί, που δεν θα ενδιαφέρεται κανένας για το τι θα κάνει το δεύτερο κόμμα».

Για το άρθρο 32 η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι η Ν.Δ. επιμένει στην αναθεώρησή του κατά τρόπο που να αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σημείωσε ότι σ’ αυτό συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Περαιτέρω υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να φύγει η αβεβαιότητα από το τραπέζι, για όλους τους πολίτες, αλλά και για το επενδυτικό κλίμα. Δεν πρέπει να υπάρχει συζήτηση ότι θα γίνουν εκλογές μετά τις εκλογές, ότι η χώρα θα βρεθεί σε μια εκλογική περιδίνηση. Αυτό θα είναι καταστροφικό, πρώτα πρώτα για τους κόπους και τις θυσίες όλων των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Θα είναι καταστροφικό για την εικόνα της χώρας, κανείς δεν ξέρει πώς θα βγει η χώρα μέσα  από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις».

Για τη διαδικασία της αναθεώρησης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι «η βασική δουλειά αυτής της Βουλής είναι να προσδιορίσει ποια είναι τα υπό αναθεώρηση άρθρα. Το περιεχόμενο των άρθρων που θα αναθεωρηθούν είναι δουλειά της επόμενης Βουλής, διότι μεσολαβούν εκλογές και οι πολίτες εκφράζονται μέσα από τις εκλογές και επιλέγουν και την κατεύθυνση της αναθεώρησης».

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι στη συνείδησή τους. Ας σκεφτεί ο καθένας πού σπούδασε, που στέλνει τα παιδιά του να σπουδάσουν κι ας πάρει θέση. Μπορεί ο ίδιος, ενώ διατηρεί το προνόμιο να έχει σπουδάσει ο ίδιος ή να σπουδάσουν τα παιδιά του σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μη κρατικό, ιδιωτικό, την ίδια ώρα να στερήσει αυτή τη δυνατότητα από τα παιδιά της μεσαίας τάξης, από τον δημόσιο υπάλληλο, από τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, από τον μικροεπιχειρηματία που θέλει το παιδί του να κάνει εξειδικευμένες σπουδές στην Ελλάδα σε μη κρατικό ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο» είπε η εκπρόσωπος της Ν.Δ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ