Skip to main content

«Καμπανάκι» για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα

Καμπανάκι για τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρας μας «χτύπησε» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας πως είναι πιθανό να καταγραφεί σήμερα τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ από τα Σεπόλια όπου πραγματοποιούνται από το πρωί δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Ο κ. Αρκουμανέας έκανε επίσης λόγο για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων, προειδοποιώντας πως μπροστά μας έχουμε δύο εκαιρετικά δύσκολους μήνες. 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι είναι πιθανό περί τα μέσα Μαρτίου να φτάσουμε στα 2000 κρούσματα κορωνοϊού, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών. «Θα πρέπει να δράσουμε τώρα», προειδοποίησε.

«Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα»,ανέφερε ο καθηγητής συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες. Κατέληξε, ωστόσο, στην εκτίμηση ότι περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.

Η εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων του ιού από τη μία και η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών από την άλλη, σε συνδυασμό πάντα με τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αναμενόμενων δόσεων, αποτελούν τις παραμέτρους που ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Την ίδια στιγμή, το πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Κυβερνητικά στελέχη στο μεταξύ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η στρατηγική για την διαχείριση της πανδημίας είναι δυναμική και προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα που παρατηρούνται και τις συνθήκες που διαμορφώνουν το επιδημιολογικό περιβάλλον.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις για σκληρό lockdown, ξεκαθάρισε, ωστόσο, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» δήλωσε ο Χρήστος Ταραντίλης  μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε,  η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο». «Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα», πρόσθεσε τονίζοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης.

«Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» συνέχισε  αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής.  «Δεν είμαι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε.

Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα ενός ολικού lockdown, εμφανίστηκε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος  σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 εξήγησε πως το γενικό lockdown αποτελεί ένα εργαλείο που βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.

«Πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες». «Το κόστος είναι μεγάλο», πρόσθεσε.  «Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας», όπως είπε.

naftemporiki.gr