Skip to main content

Περού: Ανεπιθύμητος ο Μαδούρο στην παναμερικανική διάσκεψη στη Λίμα

Ο πρόεδρος του Περού Πέντρο Πάμπλο Κουτσίνσκι δήλωσε ότι ο ομόλογός του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν είναι ευπρόσδεκτος σε παναμερικανική διάσκεψη που διοργανώνεται στη Λίμα, τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής του περουβιανού κράτους σημείωσε ότι ο λόγος που προχωρά σε αυτή την κίνηση είναι «η ρήξη με τη δημοκρατική νομιμότητα» στη Βενεζουέλα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της τελευταίας να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από σύνοδο της Ομάδας της Λίμα, στην οποία συμμετέχουν 12 χώρες του δυτικού ημισφαιρίου οι οποίες ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα.

Η Ομάδα, στην οποία συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό και ο Καναδάς, επέκρινε την απόφαση της κυβερνησης του προέδρου Μαδούρου να οργανώσει πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 22 Απριλίου, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την αντιπολίτευση.

«Οι εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, όσο η αντιπολίτευση δεν έχει απεριόριστο δικαίωμα συμμετοχής», ανέφεραν οι 12 χώρες,

Η κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία στη Βενεζουέλα έχουν στερήσει το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας σε πολλά κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσφατα κατήργησαν το δικαίωμά της να κατεβάσει ενιαίο υποψήφιο ως πολιτικός συνασπισμός.

O Ν. Μαδούρο, πάντως, αψηφώντας τον Περουβιανό ομόλογό του, δήλωσε ότι θα βρεθεί στη Λίμα.

naftemporiki.gr