Skip to main content

Κρυονέρι Κορινθίας: Βράβευση για τη διάσωση Εβραίων στο Ολοκαύτωμα

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στην Κοινότητα Κρoυνερίου Κορινθίας, στην τελετή βράβευσης των αείμνηστων Ελλήνων π. Νικόλαου Αθανασούλη και Αθανάσιου Δημόπουλου με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών», για τη διάσωση της Ελληνο-Εβραίας Ρίβκα Καμχή και της οικογένειάς της από τη Ναζιστική θηριωδία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τιμητική διάκριση του «Δικαίου των Εθνών» απονέμεται σε μη Εβραίους ανά τον κόσμο, που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Δίνεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ινστιτούτο και Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ για την διαιώνιση της μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το παρών στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Κοινότητα Κρυονερίου Κορινθίας σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ, έδωσαν με παρεμβάσεις των οικογενειών και των επισήμων η διασωθείσα κ. Ρίκβα Καχμή, μαζί με δεκάδες μέλη της οικογένειάς της που ταξίδεψαν από το Ισραήλ ειδικά για την τελετή, πολλά μέλη των οικογενειών Αθανασούλη και Δημόπουλου, ο περιφερειάρχης Πελοππονήσου, Πέτρος Τατούλης, και ο αντιπεριφεριάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης, ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος ως εκπρόσώπος του Μητροπολίτη Κορινθίας Διονυσίου, η πρέσβης του Ισραήλ,  Ιρίτ Μπέν-Άμπα μαζί με αντιπροσωπεία της πρεσβείας, ο επιτετραμμένος της Γερμανικής πρεσβείας, Μάρκ Μπογκντάν, ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, κι ο πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, Κώστας Ραυτόπουλος. Επίσης, και πολλοί πολίτες του χωριού, μικροί και μεγάλοι, που αγκάλιασαν τους επισκέπτες από το Ισραήλ και την αντιπροσωπεία της Ισραηλινής πρεσβείας, επιδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη ζεστή φιλοξενία του τόπου τους.

Τα βραβείο εκ μέρους της οικογένειας του πατρός Αθανασούλη παρέλαβαν οι εγγονές του Μαγδαληνή και Ρενατίνα Αθανασούλη, ενώ το βραβείο του Νικόλαου Δημόπουλου παρέλαβαν οι γιοί του, Γιώργος και Δημήτρης.

Στην κεντρική πλατεία του Κρυονερίου κυμάτιζαν οι Ελληνικές και Ισραηλινές σημαίες, συμβολίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Πριν την τελετή, αεροσκάφος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε τιμητική πτήση πάνω από το χωριό.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι αείμνηστοι π. Νικόλαος Αθανασούλης και ο Νικόλαος Δημόπουλος προσέφεραν στέγη και προστασία στην οικογένεια Καμχή και συγκεκριμένα στη Ρίβκα, τον πατέρα και τη μητέρα της, Αβραάμ και Σουλαμίτ, τον αδερφό της Γεχιέλ, τον θείο της Ραφαήλ και τη γιαγιά και τον παππού της, Ρίβκα και Γεχιέλ, όταν τα μέλη της οικογένειας διέφυγαν στο χωριό από την Αθήνα για να αποφύγουν τις διώξεις των Ναζί. Η οικογένεια διασώθηκε, παρά τις επανειλλημένες επιδρομές των Γερμανών στην περιοχή, χάρις στις ενέργειες των σωτήρων της, αλλά και όλων των κατοίκων του Κρυονερίου, οι οποίοι επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγύη προς την οικογένεια των Ελλήνων Εβραίων.

Απευθυνόμενοι στους κατοίκους του χωριού, η Ρίβκα Καμχή δήλωσε ότι η ίδια, τα δέκα παιδιά της και τα σαράντα εγγόνια της δεν θα υπήρχαν σήμερα εάν δεν είχαν ενεργήσει να προστατεύσουν την οικογένειά της ο πατέρας Αθανασούλης και ο Νικόλαος Δημόπουλος, μαζί με όλους του κατοίκους της κοινότητας. Ως εκ τούτου, είπε ότι στην ουσία όλοι οι κάτοικοι του Κρυονερίου βραβεύονται.

Συνολικά 23.000 άνθρωποι έχουν βραβευθεί από το Γιάντ Βασέμ μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και 353 Έλληνες.