Skip to main content

Αλ. Τσίπρας για Αναθεώρηση: Οι δέκα προτάσεις μας

Τις προτάσεις τις κυβέρνησης, σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, επισημαίνοντας πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια».

Συγκεκριμένα, το πλέγμα των προτάσεων της κυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:

  1. «Κατοχύρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, να ομαλοποιήσουμε τον κοινοβουλευτικό κύκλο και ας τις χαρακτηρίζετε κυβερνήσεις – κουρελού.
  2. Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής
  3. Άμεση εκλογή του ΠτΔ από το λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.
  4. Υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής, για να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας σε τεχνοκράτες. Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο.
  5. Την καθιέρωση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος.
  6. Ο 2ος άξονας αφορά την αποκατάσταση της αξιοπίστιας της πολιτικής ζωής, πρόκειται για προτάσεις που απαντούν στη δυσπιστιά του λαού στο πολιτικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών.
  7. Πρόταση περιορισμένων κοινοβουλετικών θητειών για κάθε βουλευτή, πρόκειται για ρύθμιση που έχει και συμβολική αξία ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα.
  8. Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής.
  9. Εξορθρολογισμός σχέσεων κράτους – εκκλησίας, με αλλαγή του άρθρου 3 σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος.
  10. Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα».

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».

«Την ίδια στιγμή λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο λόγος που η πρόταση μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως στην λαϊκή κυριαρχία».

«Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο τη διευθέτηση πολιτικών ζητημάτων, αντίθετα εκφράζουμε πλειοψηφικά κοινωνικά ζητήματα. Περιλαμβάνει τις σύγχρονες προκλήσεις του κοινοβουλευτισμού», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη συζήτηση σεβαστήκαμε το κύρος αυτής της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας. Με λύπη θέλω να πω ότι δεν είχε αυτή τη στάση η αξιωματική αντιπολίτευση. Επέλεξε να παίξει παιχνίδια συναλλαγής, αντιθεσμικά. Επέλεξε να παίξει παιχνίδια πόκερ. Συγκεκριμένα, μας έλεγε αν δεχθείτε το σύνολο των προτάσεών μας θα συμμετάσχουμε. Κάτω από την κατακραυγή υποχώρησαν γιατί όλοι κατάλαβαν ότι αν επιμένατε στη μη συμμετοχή, αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα. Αλλάξατε θέση, όμως συνεχίσατε να παίζετε αποκρουστικό παιχνίδι, σχετικά με την εκλογή ΠτΔ», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως έχει θεσμικά επικίνδυνη στάση και κρύβει πολιτική σκοπιμότητα.

«Αν είστε τόσο σίγουροι γιατί δεν ψηφίζεται όλα τα άρθρα που προτείνουμε; Αν η άποψη σας ότι η αναθεωρητική βουλή δεν δεσμεύει τίποτα γιατί διαφωνείτε με το άρθρο περί εκλογής ΠτΔ. Γιατί αν είστε σίγουροι ότι θα έχετε πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δεν ψηφίζετε υπέρ;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

«Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020», προκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρωτοφανής η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου»

Ως πρωτοφανή και καινοφανή χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την πρόταση του προέδρου της ΝΔ: «Ψηφίστε τις προτάσεις μας, για να ψηφίσουμε τις δικές σας», σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η αναθεωρητική διαδικασία, είναι κορυφαία και ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής και καινοφανής πρότασή σας. Πάνω στις διαφωνίες, δηλαδή, να ψηφίσει ο ένας τις ιδέες του άλλου. Σαν δημοψήφισμα δηλαδή. Γιατί δεν το ζητάτε ανοιχτά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ θα επιμείνω στο γράμμα του νομοθέτη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «το Σύνταγμά μας μοιράζει την αναθεωρητική διαδικασία και στις δύο Βουλές και ζητει διαχρονική συναίνεση».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

«Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χύνει «κροκοδείλια» για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι “πελάτες” γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

naftemporiki.gr