Απόλυτη εθνική ομοψυχία απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ζητεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνοντας όμως ότι «δυστυχώς δεν την βλέπω», ενώ υπερασπίζεται τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα.
«Σωστά επιλέγουμε τη σθεναρή υποστήριξη των εθνικών μας δικαίων, υπερασπίζουμε τη συνθήκη της Λοζάνης, το ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, αλλά και την ίδια ώρα επιδεικνύουμε ψυχραιμία, σταθερότητα και διευρύνουμε τα πολιτικά και διπλωματικά ερείσματα της χώρας, ως πόλου σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9» και πρόσθεσε:
«Αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όσο μπορεί, χωρίς να υφίσταται ταπεινώσεις, που γνωρίσαμε στο παρελθόν, στη δεκαετία του ’90, με αφορμή τα Ίμια ή λίγο αργότερα με αφορμή τον Οτσαλάν. Δεν πρέπει σε αυτά τα θέματα διάφοροι μέσα στην Ελλάδα για μικροπολιτικούς λόγους να κραυγάζουν».
Ο ευρωβουλευτής, που -όπως και άλλοι Έλληνες συνάδελφοί του- κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή το περιστατικό στα Ίμια, υπενθύμισε πως όντας μέλος της Ε.Ε. «ό,τι λέγεται ή επιχειρείται εναντίον της Ελλάδας είναι και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δε πλοίο που εμβολίστηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή των Ιμίων εκτελούσε ευρωπαϊκή αποστολή».
Σε ό,τι αφορά την στάση της Ε.Ε. εκτίμησε πως η δήλωση του πρόεδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν «κατηγορηματική, κοφτή, θετική», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η ΕΕ να συνεχίσει και να εντείνει αυτά τα αυστηρά μηνύματα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 26ης Μαρτίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς, παρά τους τσαμπουκάδες και τις κινήσεις της αυτές η Τουρκία και η ηγεσία Ερντογάν έχει απόλυτη ανάγκη τα ευρωπαϊκά χρήματα και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις».
«Το πρόβλημα ασφάλειας για την Ελλάδα» συνέχισε ο ευρωβουλευτής «είναι από τα ανατολικά μας σύνορα, από την Τουρκία και όχι από τον Βορρά και ένας επιπλέον λόγος, που επιβάλλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να δώσουμε μια λύση κοινής αποδοχής στο “Μακεδονικό”, είναι η τουρκική επιθετικότητα».
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, o κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει την έρευνα και έχουν πετύχει να πάρουν και μεγάλες αποζημιώσεις από την Novartis και αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και για τη χώρα μας».
«Θέλουμε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, να αφήσουν τις θεωρίες ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, διότι αυτό λειτουργεί υπέρ της Novartis και να προσπαθήσουμε να πάρουμε πίσω χρήματα, να υλοποιηθεί επιτέλους το σύνθημα “φέρτε πίσω τα κλεμμένα”».
Σε ό,τι αφορά την έρευνα στην Ελλάδα παρατήρησε ότι «έχουμε μία άθλια ρύθμιση του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάτυαξη πρέπει να αλλάξει στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.