Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Την πληροφορία ότι ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με ολοκληρωμένη πρόταση για την εξάμηνη συμφωνία-γέφυρα, επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας χθες την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στη συμφωνία που ζητά η Αθήνα θα εμπεριέχεται η επιστροφή του 1,9 δισ. που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, η χρησιμοποίηση μέρους των χρημάτων του ΤΧΣ για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και τέλος η αύξηση του ορίου των έντοκων γραμματίων του δημοσίου.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία-γέφυρα δεν θα συνοδεύεται από «τιμωρητικούς» όρους, ούτε θα εμπεριέχει μέτρα λιτότητας, λέγοντας ότι αυτά είναι «κόκκινες» γραμμές και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το μνημόνιο, «αλλά τη δανειακή σύμβαση» και τους όρους αποπληρωμής του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας αρκετές φορές για «σκληρή» και «δύσκολη» διαπραγμάτευση, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δέχεται «ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς», χαρακτήρισε «παράλογα» όσα προτείνει ο κ. Σόιμπλε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του μνημονίου, ούτε να εφαρμόσει μέρος των προαπαιτούμενων. Χρησιμοποίησε μάλιστα τη φράση «η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Προηγούμενος ο στενός συνεργάτης του και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τη λαϊκή εντολή «μονόδρομο» και την εμμονή στα προαπαιτούμενα «το έσχατο επιχείρημα αυτών που θέλουν να παραμείνουμε στα μέτρα φτωχοποίησης».

«Η νέα συμφωνία δεν μπορεί να είναι επέκταση των υφιστάμενων μνημονίων», είπε ο κ. Παππάς, δίνοντας μια άμεση και ευθεία απάντηση στις αναφορές του κ. Σόιμπλε από τη Σύνοδο των G20 στην Κωνσταντινούπολη ότι «εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τελειώνουν όλα» και του Ευρωπαίου Επιτρόπου των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ότι οι συζητήσεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στο πλαίσιο «του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ».

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες ότι η νέα κυβέρνηση «απολαμβάνει τη στήριξη ακόμη κι όσων δεν την στήριξαν», κάνοντας λόγο για  «πρωτοφανή εμπιστοσύνη από την ελληνική κοινωνία» και θύμιζαν τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι σήμερα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες δεν θα εκπροσωπεί τον εαυτό του, αλλά 10 εκατομμύρια Έλληνες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ