Skip to main content

Μετρούν τις πληγές τους σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πρέβεζα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν δεκάδες νοικοκυριά σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πρέβεζα που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κακοκαιρία που χτύπησε τη δυτική Ελλάδα. Σε κατάσταση έχει κηρύξει τους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.

Στο Αγρίνιο, οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές σε νοικοκυριά είναι οι, Ζευγαράκι, Παπαδάτες, Συκιά και Τραγάνα Παραβόλας. Ο δήμος κάλεσε τους κατοίκους να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο του Αγρινίου ωστόσο όπως μεταδίδει το agriniopress.gr δύσκολα οι πληγέντες πρόκειται να αφήσουν τις περιούσιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού μέσου, οι πλημμυροπαθείς προτιμούν ή να κοιμηθούν με βάρδιες ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, αρκεί να είναι κοντά στις περιουσίες τους, αν και υπάρχουν οικογένειες που έχουν υποστεί καταστροφές και βρίσκονται εδώ και ώρες χωρίς νερό και ρεύμα. Έτσι, μόλις ένα άτομο έχει ζητήσει να μείνει σε ξενοδοχείο τη νύχτα που πέρασε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Π.Υ. Αγρινίου, από την αρχή των φαινομένων δέχθηκε πάνω από 350 κλήσεις. Σε 25 περιπτώσεις απαιτήθηκαν επεμβάσεις – διασώσεις  για τον απεγκλωβισμό και την  απομάκρυνση ατόμων από πλημμυρισμένες περιοχές.

Δύσκολη ήταν η ημέρα που ξημέρωσε και για τον δήμο Μεσολογγίου, που όπως μεταδίδει το aixmi – news.gr οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους προσπαθώντας να βγάλουν τις λάσπες από τα σπίτια τους. Ο δήμος Μεσολογγίου προσπαθεί να δώσει πρόσβαση στους αγροτικούς δρόμους προκειμένου οι άνθρωποι να πάνε στους στάβλους τους όπου βρίσκονται τα ζώα τους.

Σε πολλές περιοχές υπάρχουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα και τρακτέρ. Στα Φραγκουλέϊκα έχει κοπεί η υδροδότηση από χθες και η ΔΕΥΑΜ προσπαθεί να βρει τρόπο να προσεγγίσει το σημείο της βλάβης για να την αποκαταστήσει. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυσκολία καθώς ο δρόμος έχει κοπεί από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων.

Σήμερα ξεκινάει και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια από κλιμάκια μηχανικών. Όμως πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και τα χωράφια κυρίως στο Χρυσοβέργι όχι μόνο από τα νερά, αλλά και από τα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους. Οι ίδιοι οι αγρότες είναι δύσκολο να απομακρύνουν αυτό τον όγκο με δικά τους μέσα και έτσι στρέφονται προς το δήμο ζητώντας τη δική του βοήθεια.

Στην Πρέβεζα οι ζημιές επικεντρώνονται κυρίως σε κατοικίες αλλά και επιχειρήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή πολιτών αλλά και της πυροσβεστικής προκειμένου να απομακρυνθούν άνθρωποι από τα σπίτια τους.