Skip to main content

Ο Όρμπαν αντιμετωπίζει την υπογεννητικότητα με οικονομικά κίνητρα

Μία σειρά από οικονομικά κίνητρα, όπως πλήρη φοροαπαλλαγή για τις γυναίκες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η απάντηση στο πρόβλημα υπογεννητικότητας της χώρας και όχι η εισροή μεταναστών, «όπως υποστηρίζει η Δύση».   

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, ο Όρμπαν, ο οποίος αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια ως η αντιμεταναστευτική φωνή στην Ευρώπη, πραγματοποίησε χθες την ετήσια ομιλία του εστιάζοντας στην υπεράσπιση των «χριστιανικών κρατών» ενάντια στη μετανάστευση, την οποία συνέδεσε με την εγκληματικότητα.

«Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Ευρώπη έφτασε ξανά στο σημείο να πρέπει να υπερασπιστούμε την ουγγρική μας ταυτότητα, τη χριστιανική μας κληρονομία», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.

«Πριν από τριάντα χρόνια πιστεύαμε ότι είχαμε ρίξει μια και καλή στον κάλαθο των αχρήστων την κομμουνιστική σκέψη, η οποία κήρυττε το τέλος των κρατών. Φαίνεται ότι κάναμε λάθος. Ξανά ζητούν έναν κόσμο χωρίς κράτη, θέλουν ανοικτές κοινωνίες και είναι παρόντες ξανά αυτοί που θέλουν να αφανίσουν τις παραδόσεις μας και να πλημμυρίσουν τις χώρες μας με ξένες κουλτούρες», τόνισε ο Όρμπαν για να προσθέσει την ανησυχία του για «τη συνεχή μείωση των χριστιανών» στην Ευρώπη και «την αλλαγή στη σύνθεση άλλοτε χριστιανικών χωρών».

Μεταξύ των μέτρων που προανήγγειλε ο Ούγγρος πρωθυπουργός περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου εξόφλησης των δανείων όσων οικογενειών έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά, ενώ όσες γυναίκες κάτω των 40 ετών παντρεύονται θα μπορούν να λάβουν άτοκο δάνειο ύψους 10 εκατ. φιορίνιων (περίπου 31.000 ευρώ). Το ένα τρίτο του χρέους τους θα διαγράφεται μόλις αποκτήσουν το δεύτερο παιδί τους, ενώ μόλις αποκτήσουν τρίτο θα απαλλάσσονται από το σύνολο του χρέους τους. Επίσης όσες γυναίκες έχουν τέσσερα και παιδιά και πάνω προβλέπεται να απαλλάσσονται ισοβίως από τον φόρο εισοδήματος.

Εκτός από τις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού θα αντιμετωπίσει φέτος και αυτοδιοικητικές εκλογές και, παρά μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Τέτοιου είδους αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Όρμπαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP