Skip to main content

Μεταναστευτικό: Οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις και το μήνυμα με υψηλό ρίσκο

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε χθες την ΠΝΠ για την επίταξη εκτάσεων και ακινήτων στα πέντε νησιά με σκοπό τη δημιουργία των – ελεγχόμενων κατά την κυβέρνηση – κλειστών κέντρων φιλοξενίας, ο Πρωθυπουργός ζητούσε από την εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΕ και όλους τους παρισταμένους δημάρχους να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι δεν γίνεται την ίδια ώρα που ζητάμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, εμείς να μην επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στα νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος.

Το επιχείρημα δεν είναι καινούριο, η είδηση όμως είναι ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αποφάσισε εν μέσω πυρών από τη μία για αναποφασιστικότητα και έλλειψη σχεδίου και από την άλλη για σκληρότητα και υιοθέτηση σκληρών και αναποτελεσματικών λύσεων, να κινηθεί στην υλοποίηση του σχεδίου που είχε ανακοινώσει, ποντάροντας σε πιο γρήγορες διαδικασίες και αναλαμβάνοντας υψηλό πολιτικό ρίσκο.

Η κυβέρνηση με μία αιφνιδιαστική κίνηση και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιτάσσει περιοχές και επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει πριν το καλοκαίρι – που θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές – να δημιουργήσει νέες κλειστές (και ελεγχόμενες, κατά τον αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη) δομές για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για εκτάσεις στις περιοχές Καράβας Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκκος Ψείρα Χίου, Ζερβού Ανατολικής Σάμου, στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή στο Πυλί Κω και Λέπιδα Λέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σχεδιασμός για την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των νέων δομών, ο οποίος προβλέπει απευθείας αναθέσεις των έργων σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις οι ίδιες οι εταιρείες να αναλάβουν τη λειτουργία των δομών όπως και τη σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να αναληφθεί από το δημόσιο. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι διαμένοντες στις κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Η κυβέρνηση στέλνει από τώρα το μήνυμα ότι κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη .

Διαβεβαιώσεις και έντονες αντιδράσεις

Οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που ο δημαρχος της πολύπαθης Μόριας στήριζε μιλώντας στα ΜΜΕ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, οι δήμαρχοι στις περιοχές που είναι κοντά στους χώρους που θα επιταχθούν διαμαρτύρονται, ενώ και στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κλίμα αλληλεγγύης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές . Με αυτήν την εξαγγελία δεν διαφωνεί ουδείς, αλλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών ότι το νέο σχέδιο θα προχωρήσει. Όσοι μιλούν στα ΜΜΕ εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών των νησιών πιστεύουν ότι αφενός το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα προχωρήσει, ενώ στις υπάρχουσες άναρχες δομές θα προστεθούν και οι κλειστές δομές που με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν και αυτές άναρχες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νέες δομές θα έχουν συνολική χωρητικότητα 20.000 ατόμων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είπε ότι η κατασκευή των δομών θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Διαβεβαίωσε ότι οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα παραμένουν στα κλειστά καμπ για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, θέτοντας ως στόχο την επιστροφή 200 ατόμων ανά εβδομάδα. Κάτι που σημαίνει ότι θα αποκτήσει μεγάλες ταχύτητες η διαδικασία ασύλου και με προϋπόθεση ότι οι περισσότερες αποφάσεις θα είναι αρνητικές.  

«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά. Επί επτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αφτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ενώ για απαράδεκτη απόφαση που καταδικάζει τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της E.E., εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έκανε λόγο το ΚΚΕ.

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι στην μεγάλη τους πλειονότητα απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.